Στρατιωτικό Μουσείο

Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνης

   Στο χωριό Χρωμοναστήρι (το συναντάμε και ως Χρομοναστήρι), έντεκα περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο της Κρήτης. Ένα από τα λιγότερο γνωστά ίσως μουσεία, αλλά κι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μιας και ειδικά οι μικροί επισκέπτες θα το απολαύσουν, βλέποντας από κοντά άρματα, πολυβόλα, όπλα και στολές.

   Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο  αρχοντικό του 17ου αιώνα. Πρόκειται για τη θερινή κατοικία της οικογένειας Claudio. Από μόνο του το κτίσμα αξίζει την επίσκεψή μας. Είχε αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα η αίθουσα που σήμερα είναι οι στολές ήταν οι στάβλοι του συγκροτήματος. Η αίθουσα όπου σήμερα βρίσκονται οι υπολογιστές για τους επισκέπτες ήταν η αίθουσα χορού των ευγενών. Ο χώρος του ελειοτριβείου σήμερα είναι αίθουσα εκδηλώσεων. Πολύ συγκινητικά είναι γράμματα στρατιωτών από το πεδίο της μάχης προς τις οικογένειές τους.

   Κατά την Τουρκοκρατία, ο Αγάς της περιοχής το χρησιμοποίησε ως κατοικία. Για αυτό θα δούμε ακόμη και τον χώρο που χρησιμοποιούνταν ως χαμάμ.

   Το Μουσείο διαχειρίζεται ο Γενικό Επιτελείο Στρατού, για αυτό και με το που φτάσετε, κάποιος φαντάρος αναλαμβάνει την ξενάγησή σας. Εμείς ευχαριστούμε τον στρατιώτη Μυλωνάκη Ι. για την υπέροχη φιλοξενία και τις λεπτομέρειες που μας έδωσε. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ιδρυτής και εμπνευστής του Μουσείου υπήρξε ο επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

   Για λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://army.gr/el/istoria/moyseia/stratiotiko-moyseio-hromonastirioy

Παπαχρήστος Κωστής

instagram:@kostispapaxristos

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας