Γιάννενα

στη πόλη με τα χίλια πρόσωπα … Να πας!

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας είναι τα Γιάννενα. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου, με την μακρόχρονη ιστορία υπήρξε κέντρο παιδείας, τέχνης και πολιτισμού και παραμένει...

Καταπράσινη, με πλακόστρωτους δρόμους, όμορφους πεζόδρομους και κτίρια αριστουργήματα που μαρτυρούν την ιστορία της και την πολυπολιτισμικότητά της. Ζωντανή κάθε ώρα της ημέρας - πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι ζωντανή μια τέτοια φοιτητούπολη αλλά κι ένας τέτοιος κόμβος- προσφέρει στον επισκέπτη ατέλειωτες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Περπατήστε κατά μήκος της υπέροχης λίμνης Παμβώτιδας, περιπλανηθείτε μέσα στο Κάστρο, χαζέψτε στις βιτρίνες της «σύγχρονης» πόλης, δείτε την από ψηλά από το πάρκο Λιθαρίτσια κι αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη.. ποιος ξέρει. Μπορεί μπροστά στα μάτια σαςνα σταθούν φωτισμένοι Γιαννιώτες, μεγάλοι πεζογράφοι, τεχνίτες αργυροχρυσοχόοι,τιμημένοι φαντάροι της 8ης μεραρχίας, πασάδες ίσως και χατούν …

Κι ύστερα, καθίστε σ’ ένα από τα αμέτρητα καφέ να ξαποστάσετε. Και για να γλυκαθείτε(αν ας πούμε, ουπς, ξαφνικά πέσει το ζάχαρο σας), γευτείτε γιαννιώτικα γλυκά... Σκερμπουρέκ, μπακλαβά, μπουγάτσα κι άλλα σιροπιαστά ...

Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το Νησί (δρομολόγια έχει κάθε μία ώρα). Το καταπράσινο γραφικό νησάκι - ίσως το μοναδικό κατοικημένο νησί σε λίμνη στην Ευρώπη-  μέσα στη Παμβώτιδα με τα σπιτάκια από σχιστόλιθο που ακολουθούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική τακτοποιημένα στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια με τα δεκάδες καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής τέχνης αλλά και ενθυμήματα από την ιστορία της περιοχής. Επισκεφτείτε το σπίτι του Αλή Πασά, δείτε τα προσωπικά του αντικείμενα και «νιώστε» τα σεκλέτια του.

Και βέβαια γευτείτε την τοπική κουζίνα: τηγανητά βατράχια, χέλια, πέστροφες αλλά κι εξαιρετικά κρεατικά και μάλιστα σε απίθανες τιμές!

Εμείς βέβαια, προτιμήσαμε τα κρεατικά να τα γευτούμε στο υπέροχο Μέτσοβο! Είχαμε την τύχη να έχουμε αυτοκίνητο διαθέσιμο και μιας κι η Εγνατία οδός κάνει κάθε διαδρομή να μοιάζει εύκολη, είπαμε να μη χάσουμε την ευκαιρία να ανασάνουμε αέρα Πίνδου.(Εντάξει, το παραδέχομαι: και να γευτούμε μετσοβόνε και μετσοβέλα).  Και καλά κάναμε … Η πολιτεία των πολλών ευεργετών μας αποζημίωσε με τις μυρωδιές της, τη γραφικότητα της, τη παράδοση που διατηρείτε ατόφια κι αποπνέεται από κάθε γωνιά.

Φάγαμε στο "κουτούκι του Νικόλα" και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Ευγενέστατοι και φιλικότατοι οικοδεσπότες αυτής της οικογενειακής επιχείρησης  με τις εξαιρετικές γεύσεις και τις λογικές τιμές!

Βέβαια, από φαγητό παράπονο δεν έχουμε κανένα από την Ήπειρο (είμαστε καλοφαγάδες και μας φαίνεται κι αυτό επίσης). Και στα Γιάννενα φάγαμε καλά! Στην οδό Ανεξαρτησίας, στη στοά του Λούλη, εκεί που κάποτε συναντώταν και αδερφώνονταν γενιές, εθνικότητες κι επαγγέλματα σήμερα στέκει το ομώνυμο μεζεδοπωλείο το οποίο και τιμήσαμε! Η αίσθηση που έδινε στο χώρο η κατασκευή στο θόλο της στοάς με τη βροχή να πέφτει κι εμείς να ν’ ατενίζουμε τον «τσατισμένο» ουρανό, έκαναν την εμπειρία μας ακόμη καλύτερη..

Μείναμε στο GoldenSuites&Spa κι ενθουσιαστήκαμε από την ευγένεια, τη φιλικότητα και την εξυπηρετικότατα του προσωπικού. Η προτροπή «πάρτε ένα πανωφόρι μαζί σας, το βραδάκι η λίμνη βγάζει κρύο» προκάλεσε τρυφερές σκέψεις και χαμόγελα.

Επισκεφτήκαμε την πόλη σε μια μέρα που θύμιζε λίγο φθινόπωρο. Οκτώβρης στη καρδιά του Ιούλη … κι ήταν και πάλι υπέροχη η αίσθηση κι η ενέργεια που νιώσαμε. Μπορεί να’ ναι κι αυτή η αίσθηση που μας «ανάγκασε» φεύγοντας να (ξανα)πούμε: εις το επανιδείν αγαπημένη. Καμιά ευκαιρία να σε συναντήσουμε δεν θα πάει χαμένη...

της Μαίρης Καριωτάκη

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας