Μονή Σπηλιώτισσας 

η κρυμμένη Παναγιά

Πολύ κοντά στο Ηράκλειο, στο χωριό του Αγίου Βασιλείου, δίπλα στο πιο γνωστό Χουδέτσι, συναντάμε τη Μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας.

Το μοναστήρι είναι κρυμμένο μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, το φαράγγι της Σπηλιώτισσας, που συνδέει τον Άγιο Βασίλειο με το Χουδέτσι, και ακολουθεί τη φρουριακή αρχιτεκτονική που συναντάμε σε πολλά μοναστήρια της Κρήτης.

Και γιατί Σπηλιώτισσα; Γιατί η εικονα της Παναγίας βρέθηκε μέσα στη σπηλιά, όπου στις μέρες μας συναντάμε τον διμάρτυρο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Επτά Παίδων εν τη Εφέσω. Σήμερα έχει επεκταθεί κι έχει δημιουργηθεί νέο κλίτος αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη. Κι αυτό, επειδή το μοναστήρι αποτελεί μετόχι της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά.


Με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου το 2021 τα κτίρια του μοναστηριού υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πλήρως και απομένουν οι εργασίες στα υπόλοιπα κτίρια. Ήταν ωστόσο αφορμή αυτός ο σεισμός να αποκαλυφθούν πολύ παλιές τοιχογραφίες, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ανάδειξης.

Οι οικογένειες μπορούν να συνδυάσουν την κυριακάτικη εκδρομή τους με την επίσκεψη στο μοναστήρι μιας και είναι ιδανικός τόπος να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τη φύση περπατώντας μέσα στο καταπράσινο μικρό φαράγγι.

Σήμερα στο μοναστήρι μένουν η γερόντισσα και μία μοναχή, εξαιρετική αγιογράφος, της οποίας τα έργα θα απολαύσετε σε όλους τους χώρους της Μονής. Η δε φιλοξενία τους θα σας μείνει αξέχαστη. Πριν την επίσκεψή σας βέβαια, καλύτερα να καλέσετε στο 2810741370.


του Κωστή Παπαχρήστου