Δήλος

το ιερό νησί 

   Ο Δίας, γνωστός μπερμπάντης της αρχαιότητας, συνευρέθηκε και με τη Λητώ, η οποία έμεινε έγκυος. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε την οργή της Ήρας, η οποία άρχισε να καταδιώκει την εγκυμονούσα.

   Υπήρχε ένα κομμάτι βράχου που περιπλανιόταν συνεχώς στο Αιγαίο και ίσα που ξεχώριζε από τα νερά, άδηλος, δηλαδή αφανέρωτη νήσος. Αφού του υποσχέθηκε ότι θα στεριώσει, η Λητώ γέννησε πάνω σε αυτό τον βράχο τα δίδυμα παιδιά της, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Έτσι η ά-δηλος νήσος, φανερώθηκε κι έγινε Δήλος.

   Λόγω της γέννησης των θεών το νησί θεωρήθηκε ιερό και έγινε ο μεγαλύτερος τόπος λατρείας του Απόλλωνα μαζί με τους Δελφούς.

   Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θέση της Δήλου, μιας και βρίσκεται στο κέντρο της απόστασης από την Αθήνα στα παράλια της Ιωνίας καθώς και στο κέντρο των Κυκλάδων, οι οποίες αναπτύσσονται σε κύκλο γύρω από το ιερό νησί κι έτσι πήραν και το όνομά τους.

   Σήμερα η Δήλος είναι ένα νησί με μέγιστο μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα και πλάτος 1300 μέτρα. Υπάρχουν διάφορα μικρά υψώματα με μεγαλύτερο τον Κύνθο ύψους 112 μέτρων. Δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα στο νησί και φυσικά είναι ακατοίκητο.

   Για να φτάσει κανείς εδώ, μπορεί να πάρει το καραβάκι από την Μύκονο και θα χρειαστεί μισή περίπου ώρα.

   Το καραβάκι δένει στο παλιό εμπορικό λιμάνι, μιας και το ιερό λιμάνι είναι ακόμη μέσα στη θάλασσα.

   Φτάνοντας στο νησί αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι σιγά σιγά ΄ότι βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο ανοιχτό μουσείο. Είναι συγκλονιστική η αίσθηση να περπατάς ανάμεσα στους αρχαίους δρόμους και τις στοές και να σχηματίζεις με τη φαντασία του το σκηνικό αλλοτινών εποχών.

   Οι θησαυροί που υπάρχουν στο νησί αμέτρητοι, μιας και οι αρχαίες πόλεις-κράτη συναγωνίζονταν ποια θα κάνει το μεγαλύτερο έργο, το πιο πλουμιστό δώρο στο ιερό του Απόλλωνα. Τα αυθεντικά έργα, για λόγους προστασίας, βρίσκονται στο μουσείο της Δήλου, το οποίο όταν το επισκεφτήκαμε, το καλοκαίρι του 2021, δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης.

   Οι βασικές διαδρομές στο νησί είναι δύο. η πράσινη και η μπλε. Η μία κινείται αριστερά του λιμανιού, προς την ιερή Λίμνη και η άλλη δεξιά, προς το Θέατρο.

   Από τα σημαντικά ευρήματα είναι η Στοά του Φιλίππου, ο κολοσσός των Ναξίων, η οικία της Λίμνης, η οικία της Κλεοπάτρας, το Θέατρο, οι λέοντες της Νάξου, η οικία της Τρίαινας, η οικία του Διονύσου. Η συνοικία του Θεάτρου είναι εντυπωσιακή με ψηλούς τοίχους, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και αποχετευτικό σύστημα που εντυπωσιάζει.

   Η σήμανση των διαδρομών είναι εξαιρετική και δεν θα δυσκολευτείτε να δείτε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα.

   Αν βρεθείτε στη Μύκονο ή σε κάποιο άλλο κοντινό νησί, η επίσκεψη στη Δήλο είναι επιβεβλημένη. Είναι μια περιήγηση που θα σας μείνει αξέχαστη. Η βόλτα στο νησί-μουσείο είναι εμπειρία μοναδική και ομορφότερη από όσο φαντάζεστε.

tip: Το καλοκαίρι του 2021 το κυλικείο ήταν κλειστό, οπότε πριν προγραμματίσετε την επίσκεψή σας, καλύτερα είναι να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ και οπωσδήποτε νερό. Φυσικά απαιτούνται κλειστά παπούτσια για άνετο περπάτημα και καπελάκι. Το κόστος του εισιτηρίου για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο ήταν 6 Ευρώ το άτομο.

tip2: Το καραβάκι με το οποίο πήγαμε στη Δήλο ήταν της εταιρείας Delos Tours και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το κόστος του εισιτηρίου ήταν 10 Ευρώ το άτομο πήγαινε-έλα.

του Κωστή Παπαχρήστου

instagram:@kostispapaxristos

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας