Όσιος Ευθύμιος

το ασκηταριό του Ψηλορείτη 

   Ξεκινώντας από το Ηράκλειο, ακολουθούμε τον νέο δρόμο προς Μεσαρά μέχρι την έξοδο για Απομαρμά/Γέργερη. Περνάμε από την Γέργερη, φτάνουμε στο χωριό Νίβριτος κι ακολουθούμε τις πινακίδες για την σκήτη, η οποία βρίσκεται στη θέση Καλύβες.

   Ο δρόμος είναι βατός μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Εδώ μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο. Από εδώ μέχρι τη σκήτη είναι 15 περίπου λεπτά ελαφρά ανηφορικός ποδαρόδρομος.

   Το τοπίο είναι πολύ όμορφο, χαρακτηριστικό δείγμα της άγριας ομορφιάς του Ψηλορείτη. Θα συναντήσετε κατσίκια, θα περάσετε από ένα μαντρί και σίγουρα θα φωτογραφήσετε τα μοναχικά δέντρα που αποφάσισαν να μεγαλώσουν πάνω στο άνυδρο, πετρώδες έδαφος.

   Φτάνοντας στη σκήτη, διαπιστώνουμε ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στην άκρη ενός γκρεμού. Κοιτώντας χαμηλά θα δούμε τμήμα του φαραγγιού του Ρούβα και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

   Η σκήτη βρίσκεται εντός σπηλαίου όπου μπορούμε να θαυμάσουμε και κάποιες τοιχογραφίες. Στο χώρο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, ασκήτευσαν ο Όσιος Ευθύμιος και ο Όσιος Νικόλαος ο Κουρταλιώτης. Για πολλούς, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

   Η βόλτα στην περιοχή μπορεί να ολοκληρωθεί με επίσκεψη στη Μονή Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται εντός του φαραγγιού του Ρούβα. Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν το μέγεθος και η αρχιτεκτονική του ναού, ίσως όχι τόσο ταιριαστά με το φαράγγι και το άγριο τοπίο της κρητικής φύσης.

του Κωστή Παπαχρήστου

Σχόλια

γιωργος

25.04.2021 05:19

η αγρια φυση μας εξαυλωνει και συνειδητοποιουμε ποσο ασημαντη ειναι η εγωπαθεια μας

Θέμης

24.04.2021 13:35

Ωραία εκδρομή!

Τζωρτζίνα Μαυρουδή

24.04.2021 08:58

Υπέροχες εικόνες!!!

Εύα Γιαννίρη

24.04.2021 08:19

Εξαιρετικό το αφιέρωμα και η φωτογραφική βόλτα που μας κάνατε!!! Σας ευχαριστούμε!!!

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας