Βορίτσι

το φιλόξενο χωριό 

   Σε μία ακόμα ελεύθερη περιπλάνηση με την ομάδα του ntelogo.com, ανακαλύψαμε τυχαία ένα από τα γραφικότερα χωριά του τόπου μας, μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου.

   Πρόκειται για το χωριό Βορίτσι ή Βορού, όπως το γνωρίζουν οι παλαιότεροι, ένα όμορφο, ζεστό και καταπράσινο χωριό με μόλις 15 σπίτια και 32 μόνιμους κατοίκους. Το καταπράσινο περιβάλλον σε συνδυασμό με την πλεονεκτική από άποψη υψομέτρου θέση του χωριού (230μ), δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης, από τη θάλασσα έως το βουνό.

   Τα λιθόστρωτα σοκάκια σε καλούν για μια περιήγηση στο εσωτερικό του χωριού όπου μέσα από μια διαδρομή γεμάτη με παραδοσιακά καμαρόχτιστα σπίτια οδηγούν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, την οποία οι ντόπιοι γιορτάζουν κάθε χρόνο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις 17 Ιουλίου. Σημείο αναφοράς η πέτρινη βρύση-φυσική πηγή στην κεντρική πλατεία του χωριού και οι γούρνες που την πλαισιώνουν που διασώζονται από το 1931.

   Στην περιοχή του Βοριτσίου, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκτός από πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, πλήθος δρομέων από όλη την Κρήτη δίνουν ζωή στο μικρό χωριό γνωρίζοντας τις ομορφιές της περιοχής μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό άθλησης και αναψυχής. Οι διαδρομές περιλαμβάνουν παιδικό αγώνα , ημιορεινό 5 χιλιομέτρων για αρχάριους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν το βουνό και τέλος μια πιο απαιτητική διαδρομή σε περισσότερα από 12 χιλιόμετρα ορεινού τρεξίματος, με περάσματα από μονοπάτια και βραχώδη μέρη - χαρακτηριστικό της άγριας ομορφιάς της Κρήτης.

   Τελειώνοντας την εξερεύνηση του χωριού ξαποστάσαμε στο παραδοσιακό καφενείο «Στου Μανώλη του Στρατή» όπου απολαύσαμε παραδοσιακά πιάτα, πεντανόστιμα, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από την οικογένεια του Μανώλη. Η θέα του Κρητικού Πελάγους από το «μπαλκόνι» του χωριού, η σκιά των πλατάνων, οι γεύσεις του μαμαδίστικου φαγητού και το κόκκινο κρασί του Μανώλη πλημμύρισαν τις αισθήσεις, γαλήνεψαν την ψυχή και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την «απόδραση» της ημέρας.

   Αν είστε από αυτούς που οι γεμάτες παραλίες δεν είναι πρώτη επιλογή για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις ή θέλετε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με μια ήρεμη βόλτα και καλό φαγητό, σίγουρα το Βορίτσι είναι από τις πιο εύστοχες επιλογές.

της Μαργαρίτας Αποδουλιανάκη

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας