Νεραϊδόσπηλιος 

η μαγεμένη λίμνη 

   Πολύ κοντά στο Ηράκλειο, περίπου 20 χιλιόμετρα, βρίσκεται ο Νεαραϊδόσπηλιος. Γιατί Νεραϊδόσπηλιος κι όχι Νεραϊδόσπηλιο, δεν έχω απάντηση. Βρίσκεται δίπλα στο έρημο χωριό των Κάτω Αστρακών, λίγο μετά τη Μυρτιά, τον τόπο καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη.

   Είναι πολύ ωραία επιλογή για μια κοντινή κυριακάτικη βόλτα. Αφού παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, ακολουθείτε αρχικά ένα τσιμεντένιο μονοπάτι, ανάμεσα σε λιόφυτα. Σε κάποια σημεία υπάρχει σήμανση. Λίγο η σήμανση, λίγο η google, θα το βρείτε. Μετά από κάποιο σημείο το μονοπάτι γίνεται πιο γραφικό, πέτρινο και η βλάστηση έντονη. Αν πάτε χειμερινούς μήνες να ξέρετε ότι γλιστράει. Μην βάλετε τα καλά σας αθλητικά παπούτσια, ούτε το καλό σας παντελόνι, γιατί οι τούμπες είναι πιθανές. Μην αγχώνεστε όμως, 10-15 λεπτά περπάτημα είναι. Δεν ακούγεται τίποτε άλλο, παρά μόνο πουλιά και νερό να τρέχει. Στο τέλος του μονοπατιού, η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Μια μικρή, ονειρεμένη λίμνη απλώνεται μπροστά σας, ένας όμορφος χώρος για ξεκούραση, γλυπτά σμιλεμένα στα βράχια και νερά τρέχουν από παντού. Το τοπίο θυμίζει κάτι από βόρεια Ελλάδα. Βρίσκεστε μέσα στο Αστρακιανό φαράγγι.

   Πριν κατεβείτε στο φαράγγι ή μετά, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο εγκαταλελλειμμένο χωριό των Κάτω Αστρακών. Ανάμεσα στα αφημένα στο χρόνο σπίτια θα θαυμάσετε τις εκκλησίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Αγίου Γεωργίου(γκρεμισμένη) και της Παναγιάς με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

tip: Η βόλτα στο Νεραϊδόσπηλιο μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά.

tip2: Μην μιλάτε δυνατά, οι νεράιδες θα σας πάρουν τη φωνή, αν σας ακούσουν!

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας