Άνυδροι

με σήμα το Παλιό Σχολειό 

   Οι Άνυδροι απέχουν 5 χιλιόμετρα περίπου από την Παλαιόχωρα, σχεδόν 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. 

   Για να φτάσεις μέχρι εδώ ακολουθείς τον στενό δρόμο που διέρχεται σε κάποια σημεία του μέσα από το φαράγγι των Ανύδρων. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και ιδιαίτερη μιας και περνάς μέσα από το φαράγγι και η βλάστηση τριγύρω σου οργιάζει.

   Σίγουρα το χωριό θα έζησε παλιότερα πιο ένδοξες εποχές, μιας και σήμερα ουσιαστικά έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου, όπως και πολλά χωριά. Ο λόγος ουσιαστικά που οι περισσότεροι έρχονται σήμερα στο χωριό είναι το Παλιό Σχολειό.

   Πρόκειται για το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε εστιατόριο και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της νοτιοδυτικής γωνιάς της Κρήτης. Θα φας κάτω από την υπεραιωνόβια ελιά με θέα το φαράγγι των Ανύδρων και το Λιβυκό πέλαγος. Γεύσεις πρωτότυπες που αλλάζουν καθημερινά, ενώ το μενού θα το βρεις αναρτημένο σε πίνακα στον κορμό της ελιάς.

   Αφού βρεθείς στους Ανύδρους αξίζει να κάνεις μια μικρή βόλτα, όπου θα διαπιστώσεις ότι το χωριό ήταν σίγουρα πολύ όμορφο όταν έσφυζε από ζωή και θα δεις πως ήταν τα σπίτια σε άλλες εποχές, όταν ο νεροχύτης ήταν στην αυλή.

   Πριν καθήσεις για φαγητό, μέχρι να ελευθερωθεί τραπέζι, ή μετά, για να χωνέψεις, θα περάσεις από τον βυζαντινό, κοιμητηριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για έναν μικρό, δίκλιτο ναό. Ουσιαστικά ήταν δύο ναοί που ενοποιήθηκαν με το καμπαναριό. Οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες ακόμη αντιστέκονται στον χρόνο είναι του 1323, δημιουργίες του διάσημου ζωγράφου και αγιογράφου της εποχής Ιωάννη Παγωμένου. Το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

tip: Οπωσδήποτε και γλυκό στο Παλιό Σχολειό. Θα με θυμηθείς!

tip2: Ακολουθώντας το φαράγγι των Ανύδρων θα βρεθείς στην υπέροχη βοτσαλωτή ομώνυμη παραλία, η οποία βρίσκεται δίπλα στο διάσημο Γιανισκάρι.

tip3: Η προέλευση του ονόματος του χωριού ακόμη αναζητείται, μιας και όπως μας είπαν πάντα διέθετε πηγή.

του Κωστή Παπαχρήστου

Σχόλια

Άννα Πατινιωτη

01.08.2021 14:15

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας