Σανατόριο Λουτρακίου

ένα ανεκπλήρωτο όνειρο 

   Το Λουτράκι είναι ένα μικρό χωριό, το οποίο βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, κοντά στο χωριό Κορφές.

   Πιθανολογείται ότι το καλό κλίμα του χωριού οδήγησε τους Ρωμαίους να λειτουργήσουν στην περιοχή θέρμες. Εξαιτίας αυτού του κλίματος έπεσε και η ιδέα στις αρχές του εικοστού αιώνα της δημιουργίας σανατορίου.

   Ο χώρος που βρίσκεται το κτίσμα ανήκε αρχικά στη διπλανή Μονή Ιερουσαλήμ, με το πέρασμα όμως των ετών, το ακίνητο πέρασε σε διάφορα χέρια κι αυτό αποτελούσε πάντα πρόβλημα για την αξιοποίησή του.

   Όταν το κτίσμα έφτασε στη μορφή που βλέπουμε σήμερα, δυστυχώς ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, με αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε εργασία.

   Μετά το τέλος του πολέμου είχε δρομολογηθεί η δημιουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στην πόλη του Ηρακλείου, οπότε το σανατόριο στο Λουτράκι παρέμεινε ένα όνειρο.

   Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση του κτιρίου είναι αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες, ενώ πολλοί χώροι του έχουν μετατραπεί σε κοτέτσια και αποθήκες, προφανώς των γειτόνων.

tip: Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη που βρήκαμε στο χώρο όταν τον επισκεφτήκαμε και μας είπε την ιστορία του σανατορίου. 

tip2: Ακριβώς δίπλα στο ερειπωμένο κτίσμα βρίσκεται η Μονή Παναγίας Ιερουσαλήμ, η οποία αν προσεχθεί, μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά χώρο προσέλκυσης επισκεπτών.

του Κωστή Παπαχρήστου

instagram:@kostispapaxristos

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας