Φαράγγι Ρίχτη

όαση δροσιάς 

   Λίγο μετά το χωριό Έξω Μουλιανά ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Ρίχτη. Το χωριό Έξω Μουλιανά βρίσκεται μεταξύ Αγίου Νικολάου και Σητείας, περίπου μια ώρα απόσταση από την πρωτεύουσα του Λασιθίου.

   Συνήθως οι περισσότεροι αφήνουν το αυτοκίνητό τους πάνω στον κεντρικό δρόμο. Θα κερδίσετε όμως χρόνο αν προχωρήσετε στο τσιμεντένιο δρομάκι και σταματήσετε μέχρι όπου φτάνει το αυτοκίνητο, δηλαδή μέχρι το γεφύρι του Λαχανά. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, το οποίο αγκαλιάζουν κισσοί κι άλλα αναρριχητικά φυτά.

   Από εδώ και μετά προχωράτε μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μεταξύ πανύψηλων δέντρων και αιωνόβιων πλατανιών. Σε πολλά σημεία το ύψος των δέντρων κρύβει τον ουρανό, ενώ μερικές φορές θα διαπιστώσεις ότι περπατάς πάνω στις ρίζες τους. Ακόμη και σε ζεστή μέρα του καλοκαιριού να πάει κάποιος, εκεί έχει δροσιά. Το σκηνικό θυμίζει μέρη της βόρειας Ελλάδας.

   Πού και πού θα δεις ερειπωμένους πετρόχτιστους νερόμυλους, σημεία ιδανικά για ξεκούραση και φωτογράφιση.

   Το μονοπάτι είναι αρκετά εύκολο, υπάρχουν οι γνωστές κοκκινοκίτρινες πινακίδες των πεζοπόρων, οι οποίες είναι πολύ βοηθητικές.

   Περπατώντας άλλοτε πάνω σε χωμάτινο δρόμο, άλλοτε σε βράχους και σιδερένιες γέφυρες και τσαλαβουτώντας σε κάποια σημεία στο νερό, φτάνεις μετά από μιάμιση ώρα περίπου στο σήμα καταταθέν του φαραγγιού, τον περίφημο καταρράκτη.

   Λίγο πριν φτάσεις στον καταρράκτη κατεβαίνεις μια μεγάλη ξύλινη σκάλα, στην οποία θέλω να προσέχουμε, γιατί η κουπαστή είναι σπασμένη σε κάποια σημεία (μένουμε ασφαλείς!).

   Φτάνοντας στον καταρράκτη θα καταλάβεις τον υπότιτλο του κειμένου. Πρόκειται πραγματικά για μια όαση δροσιάς. Το νερό πέφτει από ύψος 20 μέτρων (χειμώνα-καλοκαίρι), η φύση οργιάζει κι εσύ μένεις εκστατικός να θαυμάζεις την τόση ομορφιά. Αν πας καθημερινή, ενδέχεται να είσαι μόνος στη λιμνούλα που σχηματίζεται στη βάση του καταρράκτη. Ναι, είναι πολύ ρομαντικά! Σαββατοκύριακο έχει αρκετό κόσμο. Όχι, δεν είναι πολύ ρομαντικά! Μια βουτιά στα κρύα νερά επιβάλλεται προκειμένου να πάρουμε δυνάμεις για τον δρόμο της επιστροφής. Έχει τοποθετηθεί ξύλινο παγκάκι, όπου μπορείς να ξαποστάσεις και να φας το κολατσιό σου (το σκ δύσκολα θα το βρεις ελεύθερο).

   Αφού ξεκουραστήκαμε και δροσιστήκαμε, εμείς επιστρέψαμε από το δρόμο που πήγαμε. Μας είπαν όμως ότι αν κάποιος συνεχίσει, μετά από μισή ώρα περίπου βρίσκεται στη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη. (όρκο δεν παίρνουμε ούτε για την ώρα ούτε για το βότσαλο). Πολλοί επιλέγουν εκείνη τη διαδρομή, επειδή είναι πιο σύντομη και εύκολη.

 tip1: Ρίχτης στη κρητική διάλεκτο είναι ο καταρράκτης.

tip2: Οπωσδήποτε κλειστά παπούτσια που δεν γλιστράνε. Κουβαλάμε μαζί μας νερό και κάποιο σνακ για τη λιγούρα.

του Κωστή Παπαχρήστου

Ματ

Σχόλια

05.07.2020 16:32

Πανεμορφα!

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας