Γεροντόσπηλιος

το καμάρι του Μυλοπόταμου 

   Τριάντα περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, στην περιοχή Μυλοποτάμου, βρίσκεται το σπήλαιο Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος. Λίγο έξω από το χωριό Μελιδόνι και έξι χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι Πέραμα.

   Το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο λατρείας από αρχαιοτάτων χρόνων και πολλά από τα ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου. Κατά τη μινωϊκή εποχή λατρευόταν ο Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας της Κρήτης.

   Το σημαντικότερο ωστόσο γεγονός έλαβε χώρα στο σπήλαιο τον Γενάρη του 1824. Από τον Οκτώβριο του 1823 βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές. Οι Τούρκοι τους πολιόρκησαν για τρεις μήνες και ζήτησαν να παραδοθούν. Εκείνοι αρνήθηκαν με αποτέλεσμα οι πολιορκητές να ρίξουν εύφλεκτα υλικά και να βάλουν φωτιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολιορκημένοι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία.

   Τώρα στο κέντρο του Σπηλαίου έχει τοποθετηθεί το οστεοφυλάκιο των ηρώων. Πρόκειται για την κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, την αίθουσα των Ηρώων.

   Οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες του σπηλαίου δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς με πτυχώσεις και μορφές ζώων που θα "κουραστείτε" να φωτογραφίζετε. Μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε και τους σχηματισμούς της οροφής.

   Αξίζει να σημειώσουμε ότι μας εντυπωσίασε η διαμόρφωση του σπηλαίου και η περιποίηση και καθαριότητα (ακόμη και οι τουαλέτες) του περιβάλλοντος χώρου. Ο φωτισμός εντός του σπηλαίου είναι εξαιρετικός και θυμίζει από ψηλά, αναμμένα κεριά προς τιμήν των ηρώων που χάθηκαν.

tip: Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4 Ευρώ το άτομο

του Κωστή Παπαχρήστου

instagram:@kostispapaxristos

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας