Αχέρων
ο μυθικός ποταμός
Λένε πως τα νερά του ποταμού Αχέροντα κάνουν πολύ θόρυβο καθώς κατηφορίζουν προς το Ιόνιο πέλαγος. Συνήθεια που την «κουβαλούν» από παλιά. Από τότε που ήθελαν να σκεπάζουν τ' αλυχτίσματα του Κέρβερου με τα 50 κεφάλια και τους οδυρμούς των αποχαιρετισμών των νεκρών με τους ζωντανούς έξω από τις πύλες του Άδη .
μπορεί. Πάλι μπορεί να' ναι και μύθος. Ότι κι αν είναι όμως, στον Αχέροντα να πας με τις αισθήσεις σου όλες σε εγρήγορση. Καθώς τσαλαβουτάς στα παγωμένα νερά του, « μίλα» του. Κι αν τα μάτια σου ανοιχτά κι αν η ψυχή σου έτοιμη, θα τον «ακούσεις» κι εσύ…
Ο ποταμός Αχέροντας ανήκει στην περιφέρεια Ηπείρου. Πηγάζει από τα βουνά του Σουλίου, και διασχίζει τους Νομούς Πρεβέζης, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων (μια γεφυρούλα που πρέπει να την ο καθένας μόνος του περνάει αλλιώς κινδυνεύει- κι αυτός κι ο άλλος κι η γέφυρα- να βρεθεί στο νερό, ενώνει τη Θεσπρωτία με τη. Πρέβεζα!).
Κατά τη μυθολογία, στις εκβολές του υπάρχουν οι Πύλες του Άδη όπου στέκονταν ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας που τις φύλαγε και εισέπραξε έναν οβολό από κάθε νεκρό για να αφήσει να περάσει…
Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι μύθοι…Ας πούμε στο χωριό Γλυκή, που το διασχίζει ο ποταμός, πιστεύουν πως στον Αχέροντα ζούσε έναν δράκο, ο οποίος δηλητηρίαζε το νερό του ποταμού κανοντάς το μη πόσιμο.
Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνονταν θυσίες στο δράκο ώστε να σταματήσει το κακό. Αυτός έτρωγε δεκαπέντε κορίτσια από το χωριό, αλλά φευ! Ο δράκος συνέχιζε το καταστροφικό του έργο. Το χωριό σώθηκε όταν ο Αηδωνάτος ή Αιδωνέας, σκότωσε τον δράκο! Ίσως γι' αυτό κι αφού πέρασε καιρός κι «εξελίχθηκε» τ' όνομα, πολιούχος του τόπου έγινε ο Άγιος Δονάτος.
Επισκεφτήκαμε τον Αχέροντα τον Ιούλιο… Εκατοντάδες άνθρωποι ήταν εκεί - απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης – κι απολάμβαναν το μαγικό τοπίο αλλά και τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες .
Γιατί, εκεί στις πηγές του Αχέροντα μπορεί κανείς να κάνει πολλά! Εκτός από το κολύμπι στα παγωμένα του νερά (τολμήστε το! Θα αναζωογονηθείτε και δεν νοιάζεστε είναι πεντακάθαρα τα νερά) πεζοπορήστε ανάμεσα στα θεόρατα αιώνια πλατάνια με τις ρίζες απλωμένες στα πιο παράξενα σημεία του ποταμού δημιουργώντας σχέδια μοναδικές.
Οι πιο «ετοιμοπόλεμοι» διασχίστε το φαράγγι (μέχρι όπου θέλετε και για όσο χρόνο θέλετε). Τα πανύψηλα βράχια που θαρρείς φτάνουν στο Θεό, οι μικροί καταρράκτες που πέφτουν από τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τις σχισμές, η φύση όλης της περιοχής που σου αποζημιώνουν! Βάλτε ειδικά παπουτσάκια για να τσαλαβουτάτε χωρίς να πονάτε και μη σας τρομάζει η θερμοκρασία του νερού: όσο προχωράτε τόσο πιο ανεκτή γίνεται!
Να ξέρετε ότι υπάρχει ένα στενό σημείο στο οποίο θα κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα για μερικά μέτρα. Εκεί το βάθος του ποταμού φτάνει τα περίπου δύο μέτρα. Ωστόσο όλο το υπόλοιπο ποτάμι περπατιέται άνετα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλάμε πάντα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως έχω ήδη αναφέρει εμείς πήγαμε Ιούλιο. Οι συνθήκες, το αντιλαμβάνεστε πιστεύω, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες!
Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με άλλα μέσα στο ποτάμι! Δεν το κάναμε, δυστυχώς μας κυνηγούσε ο χρόνος, αλλά η εικόνα των αγέρωχων αλόγων να καλπάζουν μέσα στο νερό ήταν συγκλονιστική!
Το ράφτινγκ ή το κανό είναι δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει στον Αχέροντα και μέσα από αυτές να εξερευνήσει τον τόπο! (Κι αυτά τα αφήσαμε εκκρεμότητα για την επόμενη φορά. Ε, ntelogos;)
Αν πάτε «απροετοίμαστοι», μην ανησυχείτε. Ότι πάρκωμα θα βρείτε στα «γαζάκια» που έχουν στηθεί πλάι στο δρομολόγιο και κατά μήκος της διαδρομής ως να μπείτε στο μονοπάτι.
Πολλές είναι και οι εταιρείες που διοργανώνουν τις δραστηριότητες εκεί, οπότε εκμεταλλευτείτε τον ανταγωνισμό για να πάρετε μια καλύτερη τιμή για εσάς και την παρέα σας! Κι ότι «κερδίζετε» από το παζάρι, εξαργυρώστε το σ' ένα καφεδάκι ή καλαμπόκι ψητό (μιαμ-μιαμ) στην ακροποταμιά…
Μιας που βρίσκεστε στην περιοχή, μπορείτε να δείτε τα ιστορικά χωριά του Σουλίου ή το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Μπορείτε, αν δεν είναι ήδη η βάση σας αυτή να οδηγήσετε ως τη γειτονική- πανέμορφη και κοσμοπολίτικη- Πάργα .
Εμείς πήγαμε στο Νεκρομαντείο . Πρόκειται για το σπουδαιότερο και αρχαιότερο νεκρομαντείο το οποίο χρονολογείται από τον 5ο – 4ο π.Χ. αι.. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στο σημείο που ενώνεται το ποτάμι Πυριφλεγέθων, ο Αχέροντας και ο Κωκυτός, που συμβόλιζε τη θλίψη, τους στεναγμούς και τη στεναχώρια του θανάτου.
Στο Ιερό κατέφευγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που πολύ πιστεύουν στις μαντικές ικανότητες των νεκρών, προσφέροντας σπονδές στους νεκρούς ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους- μετά από κατάλληλη προετοιμασία στην οποία υποβάλλονταν απ' τους ιερείς του Μαντείου- και να πάρουν πληροφορίες για ζητήματα που τους απασχολούσαν. . . . . . .
Το ιερό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Τον 18ο αιώνα μ. Χ. στον χώρο του μαντείου ανέρθη ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Ωραία εμπειρία αλλά ακριβή! Το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 8€ ενώ το μειωμένο 4. Μα 8€; Όταν στους Δελφούς, στη Δωδώνη, στο μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος είναι φθηνότερη; Απορώ δηλαδή ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο πολιτισμού.
Σε κάθε περίπτωση είναι το σπουδαιότερο και αρχαιότερο νεκρομαντικό…
της Μαίρης Καριωτάκη
Τελευταία σχόλια
07.08 | 14:45
Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!
Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....
01.08 | 14:15
31.07 | 11:21
Αυτά είναι !!!!
Θέλω !!!
Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!
31.07 | 11:15
Κοινοποίηση σελίδας
ntelogo.com