Μονή Κεράς
Μονή Κεράς
Μονή Κεράς
Μονή Κεράς
Καθολικό Μονής Κεράς
Καθολικό Μονής Κεράς
Προαύλιο της μονής
Προαύλιο της μονής
Εκνευρισμένος γατούλης
Εκνευρισμένος γατούλης
Πηγή: google maps
Πηγή: google maps

Σφεντύλι 

το βουλισμένο χωριό 

    Ξεκινώντας από το Ηράκλειο ο αρχικός προορισμός μας απέχει περίπου 45 λεπτά. Μπαίνουμε στον ΒΟΑΚ κι ακολουθούμε αρχικά την κατεύθυνση προς Άγιο Νικόλαο. Λόγω των έργων, στις Γούβες  θα μπούμε αναγκαστικά στην παλιά εθνική οδό και στο ύψος της περιοχής Ανισαράς (λίγο πριν τη Χερσόνησο) θα στρίψουμε πάλι δεξιά και θα ακολουθήσουμε το δρόμο για Καστέλλι Πεδιάδος. Εδώ θα έχουμε το νου μας, γιατί λίγο μετά το Acqua Plus θα στρίψουμε αριστερά ακολουθώντας τη σήμανση για το χωρίο Ποταμιές, ακολουθεί το χωριό Αβδού και φτάσαμε στο Σφεντύλι.

   Βουλισμένο αποκαλούν στην Κρήτη, αυτό που έχει βουλιάξει, αν και στην περίπτωσή μας το Σφεντύλι μάλλον αρνείται να το κάνει.

   Το Σφεντύλι δεν κατοικείται. Η μοίρα το έφερε να είναι μέσα στον ταμιευτήρα ύδατος του φράγματος Αποσελέμη και να πρέπει να βυθιστεί κάτω από το νερό.

Λόγω της ανομβρίας σήμερα τα περισσότερα σπίτια είναι πάνω από το νερό και για τους λάτρεις της φωτογραφίας είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τόπος. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στα ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα σπίτια. Θα βγάλετε φωτογραφίες σε σπίτια που ένα μέρος τους είναι μέσα στο νερό. Με το μυαλό σας θα δημιουργήσετε ιστορίες για τις οικογένειες που ζούσαν εδώ. Θα σας προκαλέσει περίεργα συναισθήματα αυτή η επίσκεψη, σίγουρα θλίψη για τους ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους, αλλά και δέος μπροστά στις κατασκευές του σήμερα (φράγματα).

   Ξαναμπαίνουμε στο αυτοκίνητο και μετά από δεκάλεπτη οδήγηση φτάνουμε στη Μονή Κεράς Καρδιώτισσας, γνωστή ως Μονή Κεράς. Το μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη κοιλάδα. Θα σας εντυπωσιάσει η καθαριότητα του χώρου και το πόσο πετυχημένη ήταν η ανακαίνισή του. Υπάρχει μικρό μουσείο, άκρως γοητευτικό, λόγω του ότι είναι χτισμένο μέσα στο βράχο. Για τους πιστούς, υπάρχει η παράδοση μέσα στο καθολικό της Μονής να δένουν μία αλυσίδα γύρω τους σε σχήμα σταυρού, να προσκυνάνε την εικόνα και με αυτό τον τρόπο να γιατρεύονται οι πόνοι τους.

   Με όλα αυτά όμως θα έχουμε κουραστεί και πεινάσει, οπότε μία καλή επιλογή είναι το κοντινό χωριό Κράσι. Εδώ έχουμε αρκετές και καλές επιλογές για φαγητό. Αφού φάμε θα φωτογραφηθούμε στην πλατεία του χωριού με τον αιωνόβιο πλάτανο κάτω από τον οποίο αναπαυόταν και ο Νίκος Καζαντζάκης τα καλοκαίρια του. Το Κράσι είναι το χωριό της Γαλάτειας  Αλεξίου, της πρώτης συζύγου του μεγάλου μας πεζογράφου (βέβαια όσοι είδατε την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή δεν καταλάβατε ποτέ ότι υπήρξε κι άλλη σύζυγος εκτός της Ελένης Καζαντζάκη).

tip: Εμείς φάγαμε στο Κράσι, στην ταβέρνα Κρασοψυχιά και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το κέρασμα στο τέλος θα σας μείνει αξέχαστο.

του Κωστή Παπαχρήστου

Για βίντεο από προορισμούς στο Νομό Λασιθίου πατήστε εδώ

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας