Κήπος Διομήδους 

μια όαση στην "τσιμεντόπληκτη" Αθήνα

   Βοτανικός Κήπος Διομήδους. Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της νοτιοανατολικής Μεσογείου με εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ένας μικρός παράδεισος, μια ανάσα οξυγόνου για την "τσιμεντόπληκτη" Αθήνα. Βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στα Δυτικά προάστια της Αθήνας και έχει έκταση 1860 στρέμματα.

   Περνώντας την είσοδο του κήπου, ένας μαγικός κόσμος γεμάτος λυγερόκορμα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα, σκιερούς διαδρόμους με μπαμπού και τόσα άλλα...ξεδιπλώνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του επισκέπτη! Για τους λάτρεις της φύσης, τούτος ο κήπος είναι μια έκπληξη, με 2500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο. Ταμπελίτσες με τα ονόματα των φυτών, γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά, ενημερώνουν τον επισκέπτη για το κάθε είδος.

   Τα καλλιεργημένα τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των ιστορικών φυτών, με είδη που αναφέρονται από την ελληνική μυθολογία ως και την Παλαιά Διαθήκη!

   Ο ανθώνας είναι πλημμυρισμένος από καλλωπιστικά κυρίως φυτά, αρωματικά βότανα, και πάνω από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών.

   Περνώντας ανάμεσα από το διάδρομο με τα μπαμπού, οι αχτίδες του ήλιου μόλις που καταφέρνουν να διαπεράσουν τα ντελικάτα τους φυλλώματα.

   Στα δεξιά από την κύρια είσοδο βρίσκεται ο δενδρώνας, με εντυπωσιακά δέντρα από διαφορετικές ηπείρους της Γης.

   Στη Φυτοθήκη (Herbarium) του κήπου διατηρούνται 19000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που θεωρούνται προστατευόμενες και είναι ενταγμένες στο δίκτυο "NATURA 2000".

   Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τη φύση και το περπάτημα, κι ένας αληθινός "παράδεισος" για τα παιδιά.

   Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ δεν επιτρέπονται τα τροχοφόρα, τα κατοικίδια, τα ποδήλατα και τα παιχνίδια με μπάλα. Απαγορεύεται επίσης ρητά η κοπή λουλουδιών ή φυτών.

της Εύας Γιαννίρη

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας