Δισκός
Δισκός
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
C@fe Relax
C@fe Relax
C@fe Relax
C@fe Relax
Δισκός
Δισκός
Λέντας
Λέντας
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
Δισκός
Δισκός
Λέντας ενώ βραδιάζει
Λέντας ενώ βραδιάζει
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
Αρχαία Λεβήν
Εστιατόριο El Greco
Εστιατόριο El Greco
Αστερούσια Όρη
Αστερούσια Όρη
Bee naked, bee free
Bee naked, bee free
C@fe Relax
C@fe Relax
Θέα από το εστιατόριο El Greco
Θέα από το εστιατόριο El Greco
Αυλή στον Λέντα
Αυλή στον Λέντα
Δεν είναι φαναράκι
Δεν είναι φαναράκι

Δισκός - Λέντας 

εκεί που έκαναν μπάνιο οι Μινωίτες 

 

 

   Στα νότια του Νομού Ηρακλείου βρίσκεται μία από τις ομορφότερες παραλίες. Ο Δυσκός ή Δισκός (στους χάρτες της google), Δυτικός σύμφωνα με την επίσημη σήμανση.

   Για να φτάσετε μέχρι εδώ από το Ηράκλειο παίρνετε στην αρχή το δρόμο για Μοίρες. Στο χωριό Άγιοι Δέκα στρίβετε δεξιά και πηγαίνετε προς Βαγιονιά. Προσοχή όμως, αφού περάσετε ένα πολύ στενό γεφυράκι, στρίβετε δεξιά προς Βασιλικά Ανώγεια. Εμείς, δεν προσέξαμε και φτάσαμε Βαγιονιά. Καταλήξαμε στον προορισμό μας κι από εδώ, αλλά περάσαμε από έναν χωματόδρομο, πολύ βατό είναι η αλήθεια. Άξιζε τον κόπο, γιατί είδαμε εικόνες των Αστερουσίων που δεν είχαμε ξαναδεί. Απολαύσαμε πραγματικά την άγρια, άνυδρη ομορφιά του βουνού που κόβει την πρόσβαση στις θάλασσες του νότου και ταυτόχρονα προσδίδει στη μοναδικότητά τους. Μετά τα Βασιλικά Ανώγεια ακολουθεί το χωριό Απεσωκάρι, η Μιαμού και φτάνουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό του Λέντα. Από εδώ ο Δισκός είναι δύο λεπτά με το αυτοκίνητο, κινούμαστε δυτικά και ακολουθούμε τις ταμπέλες που γράφουν Δυτικό.

   Ο Δισκός είναι ένας μικρός οικισμός, καμιά δεκαριά σπίτια, μερικές μονάδες με ενοικιαζόμενα δωμάτια, δυο-τρεις ταβέρνες και καφέ. Παρκάρετε πολύ εύκολα στο πλάτωμα του δρόμου κι από κάτω απλώνεται η τεράστια αμμουδερή παραλία του Δισκού. Σε αντίθεση με τις γειτονικές παραλίες που είναι με πέτρες, εδώ θα απολαύσετε την άμμο, άλλοτε γκρίζα, άλλοτε χρυσαφί, πάντα όμως με υφή σαν πούδρα. Το ανατολικό μέρος της παραλίας είναι το βασίλειο των γυμνιστών. Γιατί πάντα οι γυμνιστές επιλέγουν ανατολικά; Όποιος ξέρει ας αφήσει ένα post! Υπάρχουν λίγα αρμυρίκια για ίσκιο, αλλά λογικά θα τα βρείτε "πιασμένα". Καλύτερα είναι να έχετε την ομπρέλα σας. Επίσης, κοντά στα βράχια μπορείτε να προστατευτείτε από τον ήλιο, αν πάτε νωρίς και προλάβετε να απλώσετε την πετσέτα σας. Μην αγχώνεστε όμως, η παραλία είναι τεράστια και μπορείτε ακόμη και να απομονωθείτε αν θέλετε. Το ελεύθερο camping εδώ επιτρέπεται (για αυτό και θα δυσκολευτείτε να βρείτε αρμυρίκι), για να μην πω επιβάλλεται! Την παραλία την πιάνουν οι δυτικοί άνεμοι και ίσως σε αυτό οφείλει και το όνομά της. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και για θάλασσα του νότου θα τη χαρακτήριζα ζεστή. Προσοχή όμως, βαθαίνει απότομα, πολύ απότομα. Κάνεις τρία βήματα και δεν πατώνεις! Οι ντροπαλοί (αυτοί των παλιών αντιλήψεων με τα μαγιό) μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους στο δεξί μέρος της παραλίας, αλλά και αριστερά να πάνε δεν θα τους διώξουν. Προσπαθήστε να μείνετε στην παραλία όσο πιο αργά μπορείτε. Το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό στον Δισκό. Η άμμος γίνεται χρυσαφί και τα βράχια πίσω σας θα λάμπουν. Θέλετε οι θαμώνες θέλετε αυτή η χαλαρή ατμόσφαιρα των παραλιών του νότου, θα νιώσετε πως οι χίπις δεν έφυγαν ποτέ από εδώ.  και αυτό θα γίνει πιο έντονο αν επισκεφτείτε το cafe Relax αλλά και τους πάγκους κάποιων χίπις μικροπωλητών κάτω από το μαγαζί του Οδυσσέα.

   Για φαγητό εμείς προτιμήσαμε τον διπλανό Λέντα. Εδώ έχετε πολλές επιλογές. Σας προτείνουμε το εστιατόριο El Greco με συγκλονιστική θέα στο Λιβυκό. Βοκαμβίλια, θάλασσα και κολοκυθοανθός γεμιστός! Μετά το φαγητό, για χώνεψη, η βόλτα στο Λέντα θα σας αποζημιώσει. Όμορφα στενάκια, που καταλήγουν στη θάλασσα και πολύχρωμες, ανθισμένες αυλές. Σε μερικές ίσως δείτε λουλούδια που δεν έχετε ξαναδεί. Στο κέντρο του Λέντα υπάρχει και μια μικρή αμμουδερή παραλία με ομπρέλες. Στον Λέντα έχετε αρκετές επιλογές και για διαμονή, μερικές κατοικίες φαίνεται να είναι πρόσφατα ανακαινισμένες. Το χωριό είναι ουσιαστικά χτισμένο πάνω στην αρχαία Λεβήν, κατάλοιπα της οποίας είναι εμφανή παντού. Η αρχαία Λεβήν υπήρξε επίνειο της Γόρτυνας και έζησε τη μεγάλη της ακμή στα ελληνορωμαικά χρόνια. Αποτέλεσε ιαματικό κέντρο με ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό και την Υγεία Σώτειρα και την επισκέπτονταν από όλο τον ελλαδικό χώρο, ακόμη κι από τη Λιβύη.

   Κοντά στον Λέντα υπάρχουν κι άλλες παραλίες. Η παραλία Λούτρα, όπου σύμφωνα με τον μύθο η Πασιφάη και οι γυναίκες του παλατιού έκαναν μπάνιο εδώ, η παραλία όπου καταλήγει το φαράγγι του Τράφουλα ή Τράχουλα, όπου έκαναν μπάνιο ο Μίνωας και οι άντρες του, η Λέβηνθος και η παραλία Πετράκη. Από τον Λέντα ξεκινούν μικρά καραβάκια που κάνουν κρουαζιέρες στον Τράφουλα, την Τρυπητή, τον Σαλαμά, τον Άγιο Ιωάννη και το μοναστήρι του Κουδουμά. 

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας