Φαράγγι Σαρακίνας 

το θαύμα της κρητικής φύσης

   Για τους λάτρεις της περιπέτειας, ένας πολύ ωραίος προορισμός είναι το φαράγγι Σαρακίνας. Όσοι πάλι δεν τρελαίνεστε για τέτοιου είδους εξορμήσεις, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τις φωτογραφίες και το βίντεο της ομάδας μας.

   Ξεκινώντας από το Ηράκλειο για να πάμε στο φαράγγι, ακολουθούμε το δρόμο προς Αρχάνες, Αρκαλοχώρι και μετά Βιάννο. Στη Βιάννο επιβάλλεται μια στάση για ελληνικό καφεδάκι στην κεντρική πλατεία του χωριού, απολαμβάνοντας τη δροσιά του αιωνόβιου πλάτανου.

   Μετά τη Βιάννο και λίγο πριν το χωριό Αμιράς θα σταθούμε λίγο στο Μνημείο που έχει στηθεί προς τιμή των Ελλήνων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Πρόκειται για μια μαρτυρική περιοχή, μιας και στις 14-16 Σεπτεμβρίου 1943 έλαβε χώρα το ολοκαύτωμα της Βιάννου, το οποίο αναφέρεται στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών της περιοχής. Καταγεγραμμένα 461 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

   Όσο περνάει η ώρα θα διαπιστώσουμε ότι το τοπίο θυμίζει κάτι από βόρεια Ελλάδα. Οι πλαγιές είναι κατάφυτες από πεύκα, κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες στην Κρήτη.

Πριν φτάσουμε στο φαράγγι μπορούμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να περάσουμε από το ερημωμένο χωριό Καλάμι. Όσοι αγαπούν τη φωτογραφία θα με καταλάβουν.

   Κατευθυνόμαστε πλέον προς το χωριό Μύθοι κι αφού το προσπεράσουμε συναντάμε αριστερά μας την είσοδο του φαραγγιού. Προσοχή, η είσοδος είναι εκεί που υπάρχει η τιμητική πλάκα που φαίνεται στις φωτογραφίες.

   Προτείνουμε ελαφριά ένδυση, οπωσδήποτε κατάλληλα παπούτσια και μπόλικο νερό. Ας έχουμε καπέλο, αν και μέσα στο φαράγγι δεν θα το χρειαστούμε. Αν είναι εύκολο ας έχουμε στο σακίδιό μας κι ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, γιατί ο γράφων επέστρεψε με τις κάλτσες.

   Το φαράγγι είναι σχετικά εύκολο, εκτός από 4-5 σημεία όπου χρειάζεται να σκαρφαλώσεις πατώντας σε κορμούς ή με τη βοήθεια σχοινιών που υπάρχουν ήδη εκεί είτε να περπατήσεις πάνω σε σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο. Εμείς πάντως το διασκεδάσαμε και θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστο.

   Όσο προχωράς γίνεται και πιο άγριο ενώ προς το τέλος καταλήγει σε ένα πυκνό πευκοδάσος που θα σας μαγέψει. Συνεχίζετε μέσα από το δάσος και φτάνετε στον κεντρικό δρόμο, όπου το ιδανικό είναι να σας περιμένει κάποιος με αυτοκίνητο για να γυρίσετε στο σημείο εκκίνησης ή επιστρέφετε ξανά μέσα από το φαράγγι. Κάναμε περίπου μιάμιση ώρα να το διασχίσουμε κι άλλη τόση για να επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης μέσα από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

   Αυτό που μας έμεινε και το συζητούσαμε μετά; Όση ώρα είσαι στο φαράγγι δεν σε ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να πετύχεις το στόχο σου, να το διασχίσεις, κατά κάποιον τρόπο η επιβίωση. Αναρωτιέσαι τί υπάρχει μετά, αν θα τα καταφέρεις, πώς θα επιστρέψεις. Δεν υπάρχει στη σκέψη σου το ίντερνετ, το facebook, το κινητό, οι υποχρεώσεις. Καθαρίζει κατά κάποιον τρόπο το μυαλό σου, έστω και για αυτό το μικρό διάστημα, κι αυτό είναι ανεκτίμητο.

tip: Διασχίσαμε το φαράγγι στα πλαίσια μιας κυριακάτικης εκδρομής που περιλάμβανε τη Βιάννο, το Καλάμι, το φαράγγι Σαρακίνας και φαγητό στο κοντινό καταπράσινο χωριό της Κάτω Σύμης.

του Κωστή Παπαχρήστου

Διαβάστε επίσης για το "Φαράγγι Αυλάκι" και το "Φαράγγι Πατσού" 

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας