Πάργα 

η νησιώτισσα της Ηπείρου 

   Προικισμένη από τη φύση η Πάργα όσο λίγες περιοχές, βρίσκεται στα βορειοδυτικά παράλια της Ηπείρου, απέχοντας 40 λεπτά περίπου από την Ηγουμενίτσα και περίπου μια ώρα από τα Γιάννενα.

   Αν πάτε πρώτη φορά θα εντυπωσιαστείτε από το πράσινο της περιοχής. Οδηγώντας στις δαντελωτές στην κυριολεξία ακτές θα έχετε από τη μια πλευρά τη θάλασσα κι από την άλλη δάση με όλων των λογιών τα δέντρα.

   Φτάνοντας στην Πάργα θα χρειαστείτε υπομονή για να παρκάρετε. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν στο κέντρο και καλά κάνουν. Μέσα στην πόλη δεν θα το χρειαστείτε. Το αφήσαμε σε πάρκινγκ με 6 Ευρώ για διανυκτέρευση.

   Αμέσως μόλις περπατήσετε θα νιώσετε να σας γοητεύει η πόλη. Έχει μια αύρα αλλιώτικη ετούτο εδώ το μέρος που μου θύμισε τα Χανιά. Είναι από τις πόλεις που από την πρώτη στιγμή ξέρεις πως θα ξαναπάς.

   Και μόλις πέσει το σούρουπο η Πάργα απλώνει μπροστά σου όλα τα θέλγητρά της, στα οποία δεν μπορείς να αντισυαθείς. Η πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη, έχει στην κορυφή της το ενετικό κάστρο κι όταν ανάβουν τα φώτα ξεχνιέσαι πως βρίσκεσαι στην ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφέρεσαι σε κάποιο νησί. Σε κάποιους σίγουρα θα θυμίσει ιταλική ριβιέρα. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους. Στους κολπίσκους της Πάργας υπάρχουν μικρά κατάφυτα νησάκια, πολύ ωραία φωτισμένα τη νύχτα, που προσθέτουν στη γραφικότητα του τοπίου.

   Η πόλη είναι γεμάτη από καλαίσθητα καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια και μαγαζάκια με σουβενίρ. Και όλα σε φυσιολογικές τιμές. Προσπαθήστε να ανεβείτε μέχρι το κάστρο, η διαδρομή είναι μαγική. Ένα στενό ανηφορικό δρομάκι με σκαλιά, ανάμεσα στα δίπατα σε παλ αποχρώσεις σπιτάκια της Πάργας, τουρίστες που πηγαινοέρχονται, μυρωδιά κανελλάδας και μουσικές από τα μπαράκια.

   Ίσως εδώ να σκαρφίστηκε ο λαός μας το δημοτικό τραγούδι:

Αχ στης Πάργας τον ανήφορο κανέλλα και γαρύφαλλο

αχ με γέλασαν δυο Παργιανές κοντούλες και μελαχρινές.

   Η Πάργα είναι μια νεανική πόλη και θα το διαπιστώσετε στην πρώτη βραδινή σας έξοδο. Τα μπαράκια είναι γεμάτα από νεαρόκοσμο, ενώ πολύ έξυπνο είναι κι αυτό που έχουν κάνει σε όλα τα πεζούλια. Έχουν απλώσει κιλίμια, ριχτάρια, υφαντά και τα χρησιμοποιούν ωσ τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων. Ο παραλιακός πεζόδρομος, η περαντζάδα της Πάργας, θα σας μείνει αξέχαστος, δεν θα σταματήσετε να φωτογραφίζετε. Θα σχολιάσετε σίγουρα την καθαριότητα της πόλης. Θα σας εντυπωσιάσει το πόσο προσεγμένη δείχνει η Πάργα. Για ένα ελαφρύ σνακ κατά τη διάρκεια της περαντζάδας προτείνουμε ψητό καλαμπόκι από τις γιαγιάδες που θα συναντήσετε στη διαδρομή.

   Μέσα στην πόλη υπάρχει η παραλία Κρυονέρι, μην τη φοβηθείτε, δεν είναι τόσο κρύα. Κι επειδή στον κόλπο της Πάργας υπάρχουν νησάκια και βράχια δεν έχει ποτέ αέρα.

   Από το λιμανάκι της Πάργας ξεκινάνε καθημερινά καραβάκια προς διάφορους προορισμούς. Κέρκυρα, Παξούς, άλλες κοντινές παραλίες(Βάλτος πίσω από το ενετικό άστρο, Σαρακίνικο, Πίσω Κρυονέρι κ.ά.), κρουαζιέρες σε σπηλιές. Έτσι η Πάργα μπορεί να γίνει η βάση σας και να εξερευνήσετε κι άλλες περιοχές.

   Πολύ κοντά στην πόλη είναι τα πασίγνωστα Σύβοτα, με τις διάσημες και πολυφωτογραφημένες παραλίες, όπου το νερό του Ιονίου γλύφει στη κυριολεξία τα δέντρα. Εμείς πήγαμε στην παραλία Μπέλα Βράκα. Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Ό,τι διάβασες για τα Σύβοτα ισχύει και με το παραπάνω. Το βλέπεις μπροστά σου. Κατεβαίνεις στην παραλία, βγάζεις παπούτσια, παντόφλες ή οποιοδήποτε πατούμενο και περνάς στο απέναντι νησάκι, το Μεγάλο Μουρτεμένο, με τα πόδια. Το νερό φτάνει μέχρι τα γόνατα ή άντε το πολύ πολύ μέχρο τον γλουτό, εξαρτάται από το ύψος. Περνάς ένα μονοπάτι όπου τα δέντρα σε περικυκλώνουν και φτάνεις σε μια παραλία φερμένη από τον παράδεισο. Εικόνες που θυμίζουν Καραϊβική. Καταπράσινα νερά, τριγύρω αντικρύζεις μόνο πράσινο και κάποια κότερα. Ιδανική παραλία και για παιδιά, τα νερά είναι ρηχά.

tip: Μείναμε στο Krioneri beach studios και μας έμεινε αξέχαστη η φιλοξενία και η ευγένεια του κυρίου Ηλία και της οικογένειάς του.

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας