Γλυκά Νερά 

η κρυμμένη παραλία 

   Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Χώρας Σφακίων και οφείλουν το όνομά τους στις πηγές πόσιμου, γλυκού νερού που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία τόσο της παραλίας όσο και της θάλασσας.

   Το τοπίο είναι απίστευτα επιβλητικό μιας και πάνω από την παραλία υψώνονται απότομοι βράχοι μέχρι και το ύψος των πεντακοσίων μέτρων.

   Η παραλία είναι βοτσαλωτή (οι ευαίσθητοι παπουτσάκια θαλάσσης), τα νερά έχουν ένα απίστευτο βαθυγάλανο χρώμα που θα σου μείνει αξέχαστο και είναι πάντα παγωμένο (θα σφίξουν οι γλουτοί), λόγω των πηγών.

   Για να φτάσεις μέχρι εδώ υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας, ο εύκολος είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων ή το Λουτρό. Ο άλλος, ο δύσκολος είναι από το μονοπάτι που αποτελεί και τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Είναι σε καλή κατάσταση, γιατί συντηρείται συχνά, αλλά δεν προτείνεται σε όσους έχουν υψοφοβία, μιας και σε μεγάλο μέρος περπατάς στο χείλος του γκρεμού.

   Στο δυτικό τμήμα της παραλίας, πάνω σε έναν βράχο είναι χτισμένο ένα πανέμορφο ταβερνάκι που λειτουργεί και σαν μόλος για το καραβάκι που δένει εδώ, κι έχει όλα όσα μπορεί να χρειαστείς κατά την παραμονή σου στα Γλυκά Νερά.

tip: Στο ανατολικό τμήμα της παραλίας θα συναντήσεις γυμνιστές (αλήθεια, γιατί οι γυμνιστές επιλέγουν τα ανατολικά τμήματα των παραλιών;)

tip2: Αν πάτε από το μονοπάτι, οπωσδήποτε μαζί σας μπόλικο νερό και καπέλο.


του Κωστή Παπαχρήστου