Κολοκύθα 

η φυσική πισίνα της Ελούντας 

   Βόρεια του Αγίου Νικολάου, 12 χιλιόμετρα περίπου, βρίσκεται ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του κρητικού τουρισμού. Η εμβληματική Ελούντα με τα πεντάστερα ξενοδοχεία, τα πανάκριβα κότερα, και τα μαγευτικά νερά.

   Αφού φτάσετε στον μικρό οικισμό θα στρίψετε στο δρομάκι (απότομη αλήθεια στροφή αν έρχεστε από Άγιο Νικόλαο) που οδηγεί στο Σχίσμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια στενή λωρίδα γης με το νερό να σε περιβάλλει. Πολύ γραφικό σημείο κι οπωσδήποτε στάση για φωτογράφιση. Στο τέλος του πανέμορφου δρομίσκου περνάς το πέτρινο γεφυράκι και είσαι πλέον στην χερσόνησο της Κολοκύθας, η οποία σου δίνει την εντύπωση πως είναι νησί. Εδώ στέκονται 2-3 ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής.

   Μετά τους ανεμόμυλους συνεχίζεις σε ένα πολύ βατό χωμάτινο δρομάκι, υπάρχουν οι σχετικές πινακίδες. Στο τέλος της σχεδόν πεντάλεπτης διαδρομής υπάρχει ένα άπλωμα όπου παρκάρεις. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πανέμορφο πετρόκτιστο ναό του Αγίου Λουκά.

   Παίρνεις ομπρελίτσα, φαγώσιμα, οπωσδήποτε νερό και φοράς παπούτσια, όχι σαγιονάρα (μένουμε ασφαλείς!). Περπατάς σε ένα πολύ εύκολο μονοπάτι για 10-15 λεπτά και ξαφνικά το χρώμα της θάλασσας που θα δεις μπροστά σου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σου.

   Είσαι στη μαγευτική Κολοκύθα. Θάλασσα στο χρώμα που έχεις ονειρευτεί. Σε ταξιδιωτικούς οδηγούς έχεις δει αυτά τα νερά κι έλεγες πως έχει δουλέψει το photoshop. Εδώ όχι. Δούλεψε η φύση. Νερό σε τιρκουάζ, πράσινο, γαλαζοπράσινο χρώμα. Δεν ξέρεις πώς να το πεις. Ξέρεις μόνο ότι είναι τέλειο.

   Το μόνο αρνητικό της Κολοκύθας, ίσως και θετικό, είναι ότι είναι μικρή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή αμμουδερή παραλία, όπου δεν υπάρχει πετραδάκι ούτε για δείγμα. Αν πας high season τις ώρες 11.00-17.00 θα δεις πάρα πολύ κόσμο και δεν θα νιώσεις τη γοητεία που μπορεί να σου προσφέρει η παραλία. Κι αυτό γιατί ορδές τουριστών φτάνουν με καραβάκια για να απολαύσουν την Καραϊβική της Ελούντας.

   Προτείνουμε να πάτε καθημερινή ή Σαββατοκύριακο εκτός των ωρών που είπαμε. Φέτος, 2020, λόγω του ιού μπορείτε να πάτε άφοβα ακόμη, οποιαδήποτε στιγμή.

   Οι λάτρεις της εξερεύνηςης θα βρουν σε διπλανή πετρώδη παραλία τα απομεινάρια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Λέγεται πως ήταν αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη ή στην Αγία Ελένη. Δυστυχώς ο χρόνος και η θάλασσα μας αφήνουν μόνο να φανταστούμε σήμερα πώς ήταν ο χώρος.

tip: Τις περιόδους που δένουν τα τουριστικά καραβάκια στην παραλία, σε πετρόχτιστες, αυτοσχέδιες ψησταριές, τοπικοί ψήστες ετοιμάζουν σουβλάκια για τους πεινασμένους λουόμενους.

του Κωστή Παπαχρήστου

δρομάκι προς την παραλία

δρομάκι προς την παραλία

ναός Αγίου Λουκά

ναός Αγίου Λουκά

παλαιοχριστιανική Βασιλική

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας