Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Σελλιά, στα νότια του νομού Ρεθύμνης, συναντάμε την Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Φοινικιάς. Εμείς πήγαμε από τον Πλακιά και ακολουθώντας έναν αρκετά στενό δρόμο στα περισσότερα σημεία, με σήμανση ωστόσο, φτάσαμε στο μοναστήρι.
Αν κάποιος απορεί με την ονομασία Φοινικιά, ας εξηγήσουμε ότι πολύ κοντά στο μοναστήρι υπήρχε ο οικισμός Φοινικιά, ο οποίος σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και δεν βλέπει κανείς παρά ερείπια των σπιτιών.
Πρόκειται για ένα μικρό, φρουριακού τύπου συγκρότημα, αποτελούμενο από τρεις πτέρυγες. Το ιδιαίτερο με αυτό το μοναστήρι είναι ότι ο ναός, το Καθολικό, βρίσκεται εκτός του συγκροτήματος, έξω από τα τείχη θα μπορούσαμε να πούμε του μοναστηριού.
Είναι ένας μικρός, μονόκλιτος ναός με βενετσιάνικες επιρροές. Λέγεται πως αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ προκειμένου ο στρατηγός των Αγγέλων να προστατεύει την περιοχή που αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, μιας και σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στην περιοχή του οικισμού Φοινικιά αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη για να δικαστεί.
Το συγκρότημα βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχει γίνει όμως εξαιρετική δουλειά και σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει ένα πανέμορφο μικρό μοναστήρι, όπου κάποιοι χώροι του έχουν μετατραπεί σε λιλιπούτεια μουσεία.
Έτσι, έχουμε σε έναν χώρο τα ιερά κειμήλια της Μονής, τελετουργικά σκεύη, άμφια κ.ά. Ένας άλλος χώρος έχει μετατραπεί σε μικρό λαογραφικό μουσείο όπου κεντρική θέση έχει ο αργαλειός και ο παλιός χώρος του ελαιοτριβείου έχει μείνει όπως ήταν, με πιθάρια κι όσα χρειάζονται για την παραγωγή του λαδιού, ενώ σε μια γωνιά υπάρχουν και προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε για να ενισχύσετε τη Μονή.
Ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών είναι από τους πιο όμορφους που έχω συναντήσει σε μοναστήρι και επικοινωνεί με την μικρή, ατμοσφαιρική βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Η αδελφή Ολυμπιάδα που μας ξενάγησε ήταν εξαιρετική ξεναγός και μας σκλάβωσε με την φιλοξενία της.
tip: Από ότι μάθαμε η αναβίωση του μοναστηριού οφείλεται στον χαρισματικό και εξαιρετικά εργατικό εφημέριο της ενορίας Σελλίων, πατέρα Ιωάννη Βάθη.
tip2: Όπως και πολλά άλλα μοναστήρια έτσι και η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτέλεσε καταφύγιο των επαναστατών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
tip3: Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου.
του Κωστή Παπαχρήστου
ntelogo.com