Υδατογέφυρα Κνωσού

η άγνωστη καμάρα 

   Στη σκιά της διάσημης υδατογέφυρας που βρίσκεται στην Αγία Ειρήνη, στη θέση Σπήλια, η υδατογέφυρα της Κνωσού στέκει αγέρωχη, κομψή (ως ενετική δημιουργία) και περιμένει να την ανακαλύψουμε.

   Δεν γνώριζα για αυτήν, μέχρι που μου μίλησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κνωσού, φιλόλογος/ιστορικός, λάτρης του Ηρακλείου, ο κατάλογος των ιδιοτήτων της δεν έχει τελειωμό (κι ας μην θέλει να το λέω), μα πάνω από όλα φίλη, Μάρα Παναγιωτάκη. 

   Για να φτάσουμε μέχρι εκεί κατευθυνόμαστε αρχικά προς τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Όταν πλησιάζουμε έχουμε τον νου μας, γιατί απέναντι από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων, στρίβουμε δεξιά στην ανηφορική και στενή οδό Γλαύκου. Στο τέλος της οδού Γλαύκου στρίβουμε αριστερά στην οδό Αναπαύσεως (μακριά από εμάς). Οδηγούμε ή περπατάμε ακολουθώντας τον δρόμο και θα δούμε μπροστά μας την ενετική υδατογέφυρα. Η περιοχή είναι ιδανική και για πεζοπορία, μιας και δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση και περπατάς ανάμεσα σε χωράφια με ελιές.

   Όπως με πληροφόρησε λοιπόν η Μάρα, η υδατογέφυρα είναι μέρος του υδραγωγείου του Φ.Μοροζίνι (ομώνυμου εξαδέλφου του γνωστού Αρμοστή), κατασκευής των αρχών του 17ου αι., που θέλησε να μεταφέρει τα νερά από τις Αρχάνες (θέσεις πηγών "Καρυδάκι", "Πελεκητά" κ "Αγ.Γεώργιος") στην Candia/ Ηράκλειο, που υπέφερε από λειψυδρία (μόνο υπόγειες δεξαμενές, στέρνες και πηγάδια υπήρχαν στην πόλη). Το έργο "συνοδεύτηκε" με αυστηρές ποινές (πρόστιμα, καταναγκαστικά έργα, φυλακή κλπ) για όποιον ίσως προκαλούσε κάποια καταστροφή και απαγορεύτηκε και η φύτευση κοντά στους αγωγούς. Τα εγκαίνια έγιναν το 1628, ανήμερα του Αγ. Μάρκου (25.04) και ο Μοροζίνι έκοψε και μετάλλιο με το προσωπάκι του (φυσικά) στη μία όψη και τον Δία πάνω σε έναν αετό, να χύνει νερό από το Γιούχτα στην άλλη. Κυκλικά υπήρχε η επιγραφή: «Quadet feumine non fulmine», δηλαδή «Χαίρεται με το νερό, όχι με τον κεραυνό». 

Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία/ποδηλασία σε περιόδους καραντίνας (κωδικός 6) και όχι μόνο. Συνδυάζει και άθληση και αρχαιολογικό χώρο. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και την υδαογέφυρα στη θέση Σπήλια.

tip1: Η Μάρα προτείνει να διαβάσουμε το βιβλίο του Στέργιου Σπανάκη "Η ύδρευση του Ηρακλείου" που θα μας δώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες! 

tip2: Η περιοχή είναι γεμάτη από αγόγλωσσους. Μην τρομάζετε, πρόκειται για χόρτο, το οποίο τηγανητό με κουρκούτι και αλατάκι είναι πεντανόστιμο! Μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Κρήτη απαντάται το επώνυμο Αγογλωσσάκης.

tip3: Αν πάτε άνοιξη, το πράσινο χαλί της φύσης και τα ανθισμένα λουλούδια κάνουν ακόμη πιο όμορφο το σκηνικό!

του Κωστή Παπαχρήστου

Σχόλια

Γιαννης Μαναβακης

22.03.2021 21:28

Παντα μου εκανε εντυπωση ο τιτλος του Φραγκισκο Μοροζινι, που ειναι "Γενικος Προβλεπτής της Κρήτης" !
Ετσι για να δουμε μια βασικη αρετη του ηγετη για τους Ενετους....

Vaslakisyt

22.03.2021 16:30

Συνεχίστε ετσι

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας