Φοινικόδασος Βάι
Φοινικόδασος Βάι
Μονή Τοπλού
Μονή Τοπλού
Παραλία Χιώνας
Παραλία Χιώνας
παρεκκλήσι του Τιμίου
παρεκκλήσι του Τιμίου
Εσωτερική αυλή μονής Τοπλού
Εσωτερική αυλή μονής Τοπλού
Είσοδος μονής
Είσοδος μονής
Κωδωνοστάσιο μονής Τοπλού
Κωδωνοστάσιο μονής Τοπλού
Παραλία Κουρεμένου
Παραλία Κουρεμένου
Ταβερνάκι στη Χιώνα
Ταβερνάκι στη Χιώνα
Πηγή:google maps
Πηγή:google maps

Μονή Τοπλού - Βάι

 με τη γοητεία της Ανατολής

 

 

 

   Αν βρεθείτε στη Σητεία, μία πολύ ωραία απόδραση είναι προς Μονή Τοπλού και Βάι, γιατί το Λασίθι δεν τελειώνει στον Άγιο Νικόλαο κι εδώ θα δείτε και μια άλλη του όψη του ανατολικότερου νομού της Κρήτης.

Μόλις περιηγηθείτε λίγο στην περιοχή, θα αισθανθείτε τη γοητεία της. Σκληρό τοπίο, άγονο, κάπως απόκοσμο, το οποίο όμως σε έλκει σαν μαγνήτης. Δεν θυμίζει σε τίποτε τα παράλια της υπόλοιπης Κρήτης. Εδώ δεν θα συναντήσεις τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά μικρές τουριστικές μονάδες, συνήθως αξιοπρεπέστατες.

   Πρώτη μας στάση είναι η μονή Τοπλού, η οποία απέχει περίπου 10 χλμ. από τη Σητεία. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει φρούριο και αξιοπρόσεκτο είναι το επιβλητικό κωδωνοστάσιο αναγεννησιακού τύπου. Η μονή Τοπλού είναι από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης και πολλοί αναφέρουν πως σε αυτό οφείλεται και το όνομά της, (Το-πλού, πλού-τος).

   Όταν φτάσεις στο Βάι, απόλαυσε τη διαμονή σου εκεί όσο περισσότερο μπορείς, δεν είναι συνηθισμένο να λιάζεσαι και να κάνεις μπάνιο ανάμεσα σε ένα δάσος από φοίκινες. Θα παρκάρεις εύκολα και στο χώρο του πάρκινγκ υπάρχει καντίνα που μπορείς να αγοράσεις τα απαραίτητα. Μπορείς να κάνεις βόλτα ανάμεσα στους φοίνικες, ο χώρος είναι πεντακάθαρος και υπάρχουν και ξύλινα μονοπάτια για τους έχοντες ευαίσθητες πατούσες.Στην παραλία υπάρχει καφέ και εστιατόριο. Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες χρεώνονται.

   Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται γνωστές και οι παραλίες της Ερημούπολης και της Ιτάνου. Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ.

   Για καφεδάκι ή μπυρίτσα προτείνουμε να επισκεφτείτε την όμορφη παραλία του Κουρεμένου, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί στέκι των σέρφερς.

Για φαγητό μην παραλείψετε να πάτε στη γραφική παραλία της Χιώνας, όπου θα απολαύσετε το καλαμάρι σας πάνω στο κύμα στην κυριολεξία.

Το κοντινό χωριό του Παλαίκαστρου διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό και είναι ιδανικό για μια βραδινή ήρεμη βόλτα.

tip: Όπως φτάνεις στην παραλία, δεξιά, δίπλα στο εστιατόριο υπάρχει ανηφορικό μονοπάτι, από όπου θα απολαύσεις τη θέα της παραλίας και καθιστά το σημείο ιδανικό για φωτογραφία στα social.

 

tip2: Αν φτάσεις απόγευμα οι ξαπλώστρες χρεώνονται λιγότερο.

 

του Κωστή Παπαχρήστου

 

Για βίντεο από προορισμούς στο Νομό Λασιθίου πατήστε εδώ.

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας