Λουτρά Πόζαρ

το καμάρι της Αριδαίας 

   Σε απόσταση ενενήντα λεπτών περίπου από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα περίφημα Λουτρά Πόζαρ, στο νομό Πέλλας.

   Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε μια στάση πρώτα στην Έδεσσα. Πρόκειται για μια πανέμορφη γραφική πόλη όπου το υδάτινο στοιχείο είναι κυρίαρχο και σε αυτό άλλωστε οφείλει και το όνομά της. Βέδες στα φρυγικά ήταν το νερό ή πύργος στο νερό και Βοδενά(ονομασία της πόλης επί Οθωμανών) στα σλαβικά είναι το νερό.

   Το πάρκο των καταρρακτών, φρύδι της πόλης για τους ντόπιους είναι εξαιρετικά προσεγμένο με πολύ περιποιημένα σημεία θέασης προς τους καταρράκτες. 4 ποτάμια διασχίζουν την Έδεσσα και σχηματίζουν 12 καταρράκτες. Οι δύο είναι επισκέψιμοι. Ο μεγάλος καταρράκτης, ο Κάρανος ρίχνει τα νερά του από τα 70 μέτρα. Και υπάρχει και ο διπλός καταρράκτης, διότι χωρίζεται σε δύο τμήματα. Μονοπάτια και σκαλοπάτια οδηγούν και πίσω από τους καταρράκτες, όπου η αίσθηση είναι μοναδική (Tip: μην ισιώσετε μαλλί, θα κατσαρώσει σίγουρα).

   Αν έχετε χρόνο, η Έδεσσα έχει πολλά να σας προσφέρει. Την παραδοσιακή διατηρητέα συνοικία Βαράσι, τη βυζαντινή γέφυρα στην τοποθεσία Κιουπρί, το πέτρινο ρολόι της πόλης του 1905, το πάρκο μικρών καταρρακτών και τόσα άλλα.

   Σίγουρα θα φύγεις χωρίς να έχεις χορτάσει την πόλη. Δεν πειράζει, λόγος να ξαναπάς. Η αίσθηση που μου άφησε η Έδεσσα, είναι ότι πρόκειται για ιδανικό οικογενειακό προορισμό Σαββατοκύριακου. Τα παιδιά θα τη λατρέψουν.

   Μισή ώρα από την Έδεσσα, στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ. Η σήμανση είναι μια χαρά, θα τα βρείτε εύκολα και ο δρόμος σε καλή κατάσταση. Μην σας αγχώνει το παρκάρισμα, υπάρχει χώρος στις εγκαταστάσεις των Λουτρών.

   Η εικόνα που πρωτοαντικρίζεις είναι πανέμορφη. Βρίσκεσαι μέσα σε ένα πυκνό δάσος και ανάμεσα στα δέντρα βλέπεις νερά και πισίνες, ακούγονται φωνές ανθρώπων που διασκεδάζουν και μικρά παιδιά τρέχουν με τα μπουρνούζια τους.

   Ναι, τα Λουτρά Πόζαρ δεν είναι όπως ίσως έχεις ακούσει, μόνο για μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, επειδή είναι ιαματικά. Προσελκύουν κόσμο κάθε ηλικίας και από ότι καταλάβαμε έρχονται εδώ και για να περάσουν την Κυριακή τους.

   Γιατί όμως Πόζαρ θα αναρωτιούνται μερικοί; Η προέλευση είναι σλάβικη και σημαίνει φωτιά η θερμότητα. Το νερό εδώ αναβλύζει από τα έγκατα της γης σε θερμοκρασία 37°C χειμώνα καλοκαίρι. Έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο.

   Υπάρχουν δύο είδη λουτήρων, μικρό των 3-4 ατόμων, γνωστοί ως μπανιέρες και οι μεγάλοι που ονομάζονται πισίνες. Δίπλα από τους λουτήρες κυλάει το ρέμα του Αγίου Νικολάου, γνωστό και ως Θερμοπόταμος, για ευνόητους λόγους.

   Μην τυχόν και φτάσετε μέχρι τα Λουτρά και δεν βουτήξετε, οποιαδήποτε εποχή. Το εισιτήριο είναι μόλις 2 Ευρώ. Αφήνεις τα ρούχα σου στα ντουλάπια που διατίθενται για αυτό το σκοπό, με κλειδάκι παρακαλώ. Βάζεις παντοφλίτσα και βουτάς στα ιαματικά νερά.

 Η αίσθηση μου έμεινε αξέχαστη. Χαλαρώνεις τόσο πολύ που κλείνεις τα μάτια σίγουρα. Νιώθεις να ξεκουράζεται το σώμα σου και σίγουρα δεν θα θες να βγεις. Είναι σαν κάθε εκατοστό του κορμιού σου να το διαπερνά το νερό Για αυτό όταν ξεκινήσεις για τα Λουτρά μην ξεχάσεις, μαγιό, παντόφλες και πετσέτα ή μπουρνούζι. Ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται ακόμη. Αν βρεθείς στην περιοχή αφιέρωσε κάποιες ώρες στα Λουτρά Πόζαρ. Θα είναι μια εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα και θα το συζητάς με τους φίλους σου.

tip: διπλοτσέκαρε ότι έχεις τα απαραίτητα για βουτιά, εμείς παραλίγο να την πατήσουμε.

tip2:ευχαριστώ που με πείσατε να βουτήξω.

tip3: υπάρχει ο μύθος ότι οι σάρισες, τα δόρατα της μακεδονικής φάλαγγας έπρεπε να υποστούν μια συγκεκριμένη εργασία στα θερμά νερά των Λουτρών.

του Κωστή Παπαχρήστου

στο δρόμο για τα λουτρά

στο δρόμο για τα λουτρά

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας