Πηγή: google maps
Πηγή: google maps
Πηγή: google maps
Πηγή: google maps

Παλαιόχωρα 

χερσόνησος στο Λιβυκό 

   Ο τελικός προορισμός μας απέχει από τα Χανιά μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου. Θα κάνουμε όμως και στάση στην ιστορική Κάντανο (ή Κάνδανο).

   Ξεκινώντας από τα Χανιά ακολουθούμε δυτικά τον δρόμο για Κίσσαμο. Μετά το Μάλεμε, στο ύψος της περιοχής Ταυρωνίτης, στρίβουμε αριστερά, κατευθυνόμαστε νότια κι από εδώ και στο εξής ακολουθούμε τη σήμανση για Παλαιόχωρα.

   Ο δρόμος για Παλαιόχωρα περνά μέσα από το ιστορικό χωριό της Καντάνου όπου και προτείνουμε μια στάση. Από την Κάντανο ξεκίνησε η επανάσταση του 1866 στην Κρήτη και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την ένοπλη αντίσταση που έδειξαν οι κάτοικοί της. Όπως επισημαίνεται στις πινακίδες που άφησαν οι Γερμανοί και θα δείτε στο μνημείο στην κεντρική πλατεία του χωριού, κατέστρεψαν την Κάντανο εκ θεμελίων για να μην ξαναχτιστεί ποτέ. Η Κάντανος είναι επίσης γνωστή για το ότι πολλά από τα ελαιόδεντρα της περιοχής είναι αιωνόβια και μεγάλου μεγέθους. Επισκεφτήκαμε ένα δάσος με αιωνόβιες ελιές στον οικισμό Ανισαράκι της Κανδάνου. Πιστέψτε μας, αξίζει η επίσκεψη, οι ελιές είναι πραγματικά τεράστιες και ξαφνικά ανάμεσα στις ελιές βλέπεις και το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας, όπου θα δείτε και την εικόνας της Παναγίας να θηλάζει την Αγία Άννα, πολύ σπάνια παγκοσμίως.  Σας έχουμε φωτογραφία με τη διαδρομή, γιατί θέλει λίγο ψάξιμο να το βρεις καθώς και βίντεο με τη βόλτα μας στο στο δάσος με τις αιωνόβιες ελιές.

   Μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας και συνεχίζουμε για Παλαιόχωρα, όπου και φτάνουμε σε είκοσι λεπτά περίπου. Η Παλαιόχωρα είναι χτισμένη σε χερσόνησο, με αποτέλεσμα να περπατάτε στον κεντρικό δρόμο και να βλέπετε δεξιά και αριστερά σας θάλασσα. Είναι πολύ ιδιαίτερη και όμορφη εικόνα. Κι όπως όλος ο Νότος, έχει αυτή την αίσθηση της χαλαρότητας που θα σας κυριεύσει. Από την ανατολική πλευρά της χερσονήσου υπάρχει η παραλία Χαλίκια ή Βότσαλα, με βοτσαλάκι όπως καταλαβαίνετε και από τη δυτική πλευρά η Παχιά Άμμος. Οπότε η Παλαιόχωρα καλύπτει όλα τα γούστα. Και τους λάτρεις του βότσαλου και της άμμου. Στην Παλαιόχωρα έχετε πάρα πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό. Και σε πολύ φυσιολογικές τιμές. Είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του Νότου στο Νομό Χανίων. Οφείλουμε να πούμε πως δεν το περιμέναμε, αλλά βρήκαμε την Παλαιόχωρα ιδανικό τόπο για διακοπές και πιο γραφική από όσο περιμέναμε. Δεν θα βαρεθείτε καθόλου και να ξέρετε πως θα θέλετε να ξαναπάτε. Κοντά στην Παλαιόχωρα σας προτείνουμε τις παραλίες Γραμμένο και Κριός στα δυτικά και Γιαλισκάρι στα ανατολικά.

   Αν μείνετε μέρες στην Παλαιόχωρα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε και το διάσημο Ελαφονήσι, δυστυχώς ο δρόμος έχει πολλές στροφές και η διαδρομή διαρκεί πάνω από μια ώρα, αλλά αν δεν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε ξανά τον Νότο των Χανίων αξίζει να το δείτε.

tip: Αν έχετε όρεξη μπορείτε να δείτε στην περιοχή και την μνημειακή ελιά του Αγίου Γεωργίου, η ηλικία της οποίας εκτιμάται σε 3000 έτη. Υπάρχει σήμανση για την ελιά, αλλά δεν είναι ευδιάκριτη.

tip2: Προτείνουμε να μην επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο, αλλά να πάρετε το καραβάκι από την Παλαιόχωρα και να πάτε στη Σούγια. Μπορείτε επίσης να συνδυάσευε, κάποιες μέρες στην Παλαιόχωρα και κάποιες Σούγια.

του Κωστή Παπαχρήστου

Για video από προορισμούς στο νομό Χανίων πατήστε εδώ. 

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας