Παλαιόκαστρο 

τόσο κοντά και τόσο άγνωστο 

   Σε απόσταση 8 χλμ από το Ηράκλειο βρίσκεται ο μικρός οικισμός του Παλαιόκαστρου με τη μικρή παραλία και σήμα κατατεθέν το ενετικό κάστρο.

   Μια επίσκεψη στο γραφικό κάστρο είναι ιδανική επιλογή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί μπορεί να συνδυαστεί με μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της βόρειας Κρήτης.

   Απομεινάρι κι αυτό της πολύχρονης παρουσίας των Ενετών στο νησί, στέκει αγέρωχο να ατενίζει το Αιγαίο από τα τέλη του 16ου αιώνα. Για να το επισκεφτείτε θα σταθμεύσετε λίγο πριν τη γέφυρα του Παλαιοκάστρου. Από εκεί θα ακολουθήσετε το μικρό χωμάτινο μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην πύλη. Είναι το καλύτερα σωζόμενο τμήμα της κατασκευής. Με την είσοδο στο κάστρο καταλαβαίνεις αμέσως πως οι Ενετοί είχαν κέφια και πάλι. Θέα προς τη θάλασσα από όλες τις πλευρές. Κάθισε στις βενετσιάνικες πέτρες, απόλαυσε τη θέα, πιες το καφεδάκι που πήρες στο δρόμο και σκέψου πως ήταν εδώ. Το κάστρο απλωνόταν σε τρία επίπεδα, στο πρώτο οι πυριτιδαποθήκες και η δεξαμενή νερού, στο δεύτερο οι στρατώνες και στο τρίτο η εκκλησία του κάστρου. Σήμερα λίγα έχουν απομείνει από τις ημέρες δόξας του κάστρου, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ωστόσο την τριγωνική του μορφή που ακολουθεί τη μορφολογία του βράχου. Το φρούριο κατασκευάστηκε για να ενισχύσει τον αδύναμο δυτικό προμαχώνα του Χάνδακα, τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Λέγεται μάλιστα πως η εμβέλεια των κανονιών του έφτανε μέχρι τον Αλμυρό ποταμό όπου διασταυρώνονταν με τις βολές από τα τείχη του Ηρακλείου. Σήμερα, εντός του φρουρίου υπάρχει μικρός ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά που χτίστηκε από πέτρες των ενετικών κτισμάτων και λειτουργεί κάθε τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Την επόμενη φορά που θα πάτε για μπάνιο στην παραλία του Παλαιοκάστρου, κάντε μια στάση στο φρούριο με τη μοναδική θέα.

tip1: Δεν αφήνουμε το ποτηράκι του καφέ. Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε κάστρα και ακτές!

tip2: Στην παραλία υπάρχει μια πολύ παλιά ασβεστοκάμινος, από τα καλύτερα δείγματα τέτοιας κατασκευής στην Κρήτη.

tip3: Φήμες που αναφέρουν πως η σπηλιά που σχηματίζεται στον βράχο της παραλίας οδηγεί στην κορυφή του κάστρου δεν έχουν επιβεβαιωθεί!!!

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας