Αργυρούπολη 

στα χνάρια της αρχαίας Λάππας 

  

   Η Αργυρούπολη δεν είναι μόνο οι πηγές. Χτισμένη πάνω στην Αρχαία Λάππα θα σας συνεπάρει με το ενετικό της παρελθόν.

   Η Αργυρούπολη απέχει μιάμιση ώρα περίπου από το Ηράκλειο. Μπαίνουμε στον ΒΟΑΚ και οδηγούμε αρχικά με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Περνάμε το Ρέθυμνο, το Γεράνι κι όταν φτάνουμε στην παραλία Πετρέ έχουμε το νου μας και στρίβουμε αριστερά όταν δούμε σήμανση για Επισκοπή. Ακολουθούμε το δρόμο για Επισκοπή, την περνάμε, μετά ακολουθεί το χωριό Αρχοντική κι έπειτα η Αργυρούπολη.

   Η Αργυρούπολη είναι διάσημη για τις πηγές της, οι οποίες βρίσκονται λίγο πριν το χωριό και όπου σίγουρα θα κάνετε μια βόλτα. Νερά τρέχουν από παντού . Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό, εμείς προτιμήσαμε κάτι λιγότερο τουριστικό μέσα στο χωριό. Μόλις φτάσετε στις πηγές, αριστερά, υπάρχει μέσα σε μικρή σπηλιά ένα εκκλησάκι, το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης . Εδώ μέσα συναντάμε κάτι πολύ ιδιαίτερο, ένα υπόγειο ποταμάκι μέσα σε ναό, στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε τα παπούτσια και με τον κατάλληλο φωτισμό. Προτείνουμε να προσπαθήσετε.

   Αφού κάνετε τη βόλτα σας στις πηγές, μπορείτε να σεργιανίσετε στην Αργυρούπολη. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Λάππα και σε αρκετά σημεία που θα δούμε απομεινάρια του αρχαίου παρελθόντος της περιοχής. Πολύ έντονα όμως είναι και τα σημάδια των Ενετών . Θα περπατήσετε σε γειτονιές που είναι σαν να μείνουν αλώβητες από τον χρόνο. Πόρτες και παράθυρα μιας άλλης εποχής. Θα καταλάβετε αμέσως ότι οι κάτοικοι του χωριού δραστηριοποιούνται, ανακαινίζουν παλιά ενετικά αρχοντικά, τα οποία μετατρέπουν σε υπέροχα ξενοδοχεία. Πολύ κοντά στην Αργυρούπολη - υπάρχει σήμανση - συναντάμε τον ναό των Πέντε Παρθένων. Εδώ, μέσα στο βράχο βρίσκονται τα μνήματα των πέντε παρθένων, ενώ κατά μήκος του πανέμορφου μικρού καλντεριμιού που κατεβαίνουμε(πολύ βατό, αλλά όχι τακούνια) βλέπουμε αρχαίους τάφους λαξευμένους στο βράχο .

   Περάσαμε αξέχαστα στην Αργυρούπολη, ηρεμήσαμε όσο δεν λέγεται και είναι ένας προορισμός που σίγουρα θέλουμε να ξαναπάμε.

 

tip: Αν έχετε χρόνο, φεύγοντας από το χωριό και επιστρέφοντας στο Ηράκλειο μπορείτε να περάσετε από το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων . Μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος βελανιδιάς έχουν ανασκαφεί 220 τάφοι . Ο πιο εντυπωσιακός είναι ένας θαλαμωτός λαξευτός τάφος, στον οποίο μπορείτε να εισέλθετε.

tip2: Μείναμε στο Arcus Luxury Suites και ήταν σαν να επιστρέψαμε στα χρόνια των Ενετών και φάγαμε στην Αρχαία Λάππα παραδοσιακά και πεντανόστιμα.

 

του Κωστή Παπαχρήστου

 

Για βίντεο από προορισμούς στο νομό Ρεθύμνου πατήστε εδώ.

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας