Μονή Οσίου Λουκά

η Αγιά Σοφιά της Ρούμελης

   Στις υπάρχουσες του Ελικώνα, σε απόσταση μισής ώρας από τη Λιβαδειά και 15 λεπτών από το μαρτυρικό Δίστομο, βρίσκεται η Μονή Οσίου Λουκά. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, το οποίο ευτυχώς δεν έχει αλλοιωθεί ακόμη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

   Η Μονή Οσίου Λουκά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής περιόδου, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι αφιερωμένη στον όσιο Λουκά των Στειριώτη. Στείρι ονομάζεται το κοντινότερο στη μονή χωριό.

   Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο μεγάλες εκκλησίες, τον ναό της Παναγίας και το Καθολικό, την Κρύπτη, το καμπαναριό, τα κελιά και διάφορα άλλα κτίσματα, τα οποία ήταν απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες των μοναχών. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ναός της Παναγίας που είναι ο παλαιότερος του συγκροτήματος χτίστηκε τον δέκατο αιώνα, ενώ το υπόλοιπο συγκρότημα πήρε τη σημερινή του μορφή μεταξύ 1000 μ.Χ. και 1050 μ.Χ.

   Η Μονή ήταν ξακουστή σε όλο το βυζαντινό κόσμο κυρίως για την πολυτελή διακόσμηση, την οποία μπορούσε να διακρίνει κανείς σε όλες τις επιφάνειες. Σήμερα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε όσες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά κατάφεραν να νικήσουν τον χρόνο.

   Εκεί που κάποτε ήταν το κελί του οσίου Παύλου συναντάμε σήμερα την Κρύπτη όπου και ο μαρμάρινος τάφος του.

   Περιηγηθείτε στη μονή χωρίς να βιαστείτε. Μπείτε στο καθολικό, υψώστε το βλέμμα σας στον οκταγωνικό τρούλο και αφεθείτε στη μαγεία της βυζαντινής τέχνης. Η ηρεμία που προσφέρει ο μισοσκότεινος ναός θα σας συνεπάρει σίγουρα. Καθίστε σε κάποιο στασίδι, κλείστε τα μάτια σας και προσευχηθείτε στον θεό που πιστεύετε. Θα φύγετε σίγουρα πιο ήρεμοι από τον ναό.

   Βγαίνοντας έξω, αναζητήστε σκιά σε κάποιο από τα πανύψηλα, αιωνόβια δέντρα και δεχτείτε το λουκούμι που θα σας προσφέρουν οι μοναχοί.

tip: Η επίσκεψη στη Μονή Οσίου Λουκά συνδυάζεται με βόλτα στη Λιβαδειά και τις διάσημες πηγές Κρύας καθώς και με περιήγηση στον ομφαλό της Γης, στο μαντείο των μαντείων, τους εμβληματικούς Δελφούς. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το μαρτυρικό χωριό του Διστόμου.

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας