Μονή Γωνιάς,  

η κυρία των Αγγέλων

   Στο δυτικότερο σημείο του κόλπου των Χανίων, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τα Χανιά βρίσκεται η Μονή Οδηγήτριας Κυρίας Γωνιάς. Πρόκειται για ανδρική σταυροπηγιακή Μονή και βρίσκεται στα όρια του χωριού Κολυμβάρι.


   Η μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα στη θέση Μενιές. Στη σημερινή της θέση ιδρύθηκε το 1618 από τον Κύπριο μοναχό Βλάσιο. Αποτέλεσε ανέκαθεν κέντρο αντίστασης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί δύο φορές από τους Τούρκους, το 1652 και το 1867.


   Η μονή κρίθηκε διατηρητέα το 1935, ενώ κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα, λειτούργησε εδώ η Σχολή Ευελπίδων.


   Τη δεκαετία του 1960, δίπλα στη μονή, σε έκταση που παραχώρησε, κατασκευάστηκε η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Εδώ το καλοκαίρι του 2016 διοργανώθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας.


   



   Σήμερα η Μονή με την εντυπωσιακή φρουριακή αρχιτεκτονική είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και δίπλα στο Ηγουμενείο βρίσκεται μουσείο με εξαιρετικά κειμήλια.


   Σε επόμενη εκδρομή σας στη δυτική Κρήτη, βάλτε στο πρόγραμμά σας και την Μονή Οδηγητρίας Κυρίας Γωνιάς ή αλλιώς Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γωνιάς. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού του 17ου αιώνα με εικόνες του αγιογράφου Παρθενίου.


   Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μεταξύ των κορυφαίων προσωπικοτήτων που διετέλεσαν ηγούμενου της Μονής, είναι και ο Μισαήλ Αποστολίδης, πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.


του Κωστή Παπαχρήστου