γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

Η σονάτα του σεληνόφωτος 

του Γιάννη Ρίτσου 

   Ο Αντώνης Περαντωνάκης  σ’ έναν ρόλο ανατρεπτικό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πάνου Ιωαννίδη σε μια παράσταση που έγινε αμέσως soldout.

   Μια ανάγνωση που απομακρύνεται από τη στερεοτυπική γίνεται πρόσφορο έδαφος μιας παράστασης για δύο βασισμένο στη ζωή και στα βιώματα του Γ.Ρίτσου, μαζί με 3 έγχορδα μουσικά όργανα –σκιές να συνθέτουν επί σκηνής.

   Ένας άνδρας, η Γυναίκα με τα Μαύρα, αναζητά επίμονα διέξοδο από έναν νεαρό άνδρα, Δημήτρης Γαλανάκης, είδωλο του εφηβικού εαυτού και των ονείρων που κάποτε προδόθηκαν.

   Αιτείται τη φυγή, μ’ αυτό το τόσο γνωστό και χιλιοειπωμένο «Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου», που σε αυτή την παράσταση δεν αποτελεί παράκληση, αλλά σκληρή απαίτηση. Ένα γαλλικό τραγούδι, ένας τεράστιος καθρέφτης και μια παλιά βαλίτσα εγγυώνται ένα ταξίδι στο πιο γνωστό από τα ποιήματα του Γ. Ρίτσου, που αποπνέει παρακμή και ανάταση μέσα από μία βίαιη πάλη που συντελείται στίχο τον στίχο.

   Η Σονάτα του Σεληνόφωτος γράφτηκε το 1956 και οριοθετεί μια καινούρια αρχή της νεοελληνικής ποίησης. Μια Γυναίκα που φοράει Μαύρα μονολογεί με φόντο ένα σπίτι που βρίσκεται σε παρακμή, μέσα σε μία πολιτεία που επίσης παρακμάζει. Μια Γυναίκα ηλικιωμένη, ποιήτρια θρησκευτικής πνοής, αναπολεί το παρελθόν. Ωστόσο ο Γ. Ρίτσος πίσω από τις λέξεις διεκδικεί το μέλλον με σθένος∙ κι αυτή την κρυφή πνοή του ποιήματος επιχειρεί να αναδείξει η παράσταση. Ποίημα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα του Ρίτσου έχει παρασταθεί με μεγάλη επιτυχία από πολλούς θιάσους, αλλά για πρώτη φορά από το Θέατρο ΚΑΤΩ.

   Tip1: Μια παράσταση που παίζεται «στα δάχτυλα»!

   Tip2: Ραντεβού στις επάλξεις της ποίησης στο Θέατρο Κάτω Τετάρτη 8/1 * Παρασκευή 10/1 * Σάββατο 11/1 Τετάρτη 15/1 * Παρασκευή 17/1 * Σάββατο 18/1 στις 21:30

   Σκηνοθεσία : Πάνος Ιωαννίδης

   Παίζουν: Αντώνης Περαντωνάκης, Δημήτρης Γαλανάκης

   Κιθάρα : Τίτος Μίντζας Τσέλο : Κωστής Σπυριδάκης Βιολί : Νίκος Παπαδάκης

   Βοηθός σκηνοθέτης: Ελευθερία Σινατσάκη

   Μουσική επιμέλεια & πρωτότυπη μουσική : Μαρία Σικιαρίδη - Ζαχαριάδου / Μαρία Σικιαρίδη   

   Σκηνογραφία : Ευαγγελία Καμπουράκη

   Ενδυματολογία: Ελεάννα Παπανικολοπούλου

   Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Καρνίκης

   Τηλέφωνο κρατήσεων: 2810-343483

   Είσοδος: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο)