γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

Δημοκρατία ή ασυδοσία 

   Συχνά γίνεται λόγος για τη παιδεία του Έλληνα.

   Πετάει σκουπίδια στο δρόμο; Ο λόγος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Παρκάρει όπου νά 'ναι; Ο λόγος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Κορνάρει χωρίς να είναι απαραίτητο; Ο λόγος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Φέρεται βάναυσα στα ζώα; Ό λογος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Επεκτείνει την επιχείρησή του στο πεζοδρόμιο; Ο λόγος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Αγνοεί επιδεικτικά τους οδηγούς τυφλών; Ο λόγος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Καταστρέφει δημόσιους χώρους σπάζοντας ζαρντινιέρες ή γράφοντας συνθήματα σε μνημεία; Ο λόγος είναι η έλλειψη παιδείας.

   Οι Έλληνες ταξιδεύουν συχνά. Πολλοί δε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Ούτε ένας από αυτούς δεν σκέφτηκε, ούτε καν πέρασε από το μυαλό του να πετάξει σκουπίδια, να παρκάρει για ένα λεπτό παράνομα, να βανδαλίσει.

   Τί κάνει τον Έλληνα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να αποκτήσει παιδεία μόλις βγει από την ελληνική επικράτεια; Ποιο είναι αυτό το μαγικό φίλτρο που του δίνουν στα σύνορα; Μήπως το μαγικό φίλτρο λέγεται "αυστηρή εφαρμογή του νόμου"; Η μακρυά ιστορία μας έχει δείξει ότι και παιδεία διαθέτουμε και ανθρωπιά. Ίσως όμως επειδή έχουμε ως λαός ζήσει πολέμους πολλούς μάθαμε ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να αντιστεκόμαστε σε όλα. Στους κανόνες του κατακτητή, στον ίδιο τον κατακτητή και αν το κάναμε αυτό ήμαστε ήρωες, κάναμε το σωστό.

   Τώρα όμως είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα που οι κανόνες έχουν γνώμονα την ισότητα και την προστασία μας και η μη τήρησή τους δεν είναι ηρωισμός ούτε μαγκιά, ούτε υπάρχει κάποιος εισβολέας που εποφθαλμιά τα εδάφη μας. Πρέπει να επανεκπαιδευτούμε και να μάθουμε ξανά ότι ο διπλανός δεν είναι εχθρός αλλά συνοδοιπόρος.

   Προσωπικά μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι ο Γερμανός, ο Γάλλος ή ο Νορβηγός έχει καλύτερη παιδεία ή ανθρωπιά από τον Έλληνα. Όχι! Για τον πολύ απλό λόγο ότι οι νόμοι απλά τηρούνται, χωρίς παραθυράκια,χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη και χωρίς εξαιρέσεις.

   Οι λέξεις " Δημοκρατία " και " Ασυδοσία " είναι έννοιες αντίθετες.

 

της Γεωργίας Ξημεράκη