γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

Αχέρων  

ο μυθικός ποταμός 

 

   Λένε πως τα νερά του ποταμού Αχέροντα κάνουν πολύ θόρυβο καθώς κατηφορίζουν προς Ιόνιο πέλαγος. Συνήθεια που την «κουβαλούν» από παλιά. Από τότε που ήθελαν να σκεπάζουν τ’ αλυχτίσματα του Κέρβερου με τα 50 κεφάλια κι τους οδυρμούς των αποχαιρετισμών των νεκρών με τους ζωντανούς έξω από τις πύλες του Άδη.

   Μπορεί. Πάλι μπορεί να’ ναι και μύθος. Ότι κι αν είναι όμως, στον Αχέροντα να  πας με τις αισθήσεις σου όλες σε εγρήγορση.  Καθώς τσαλαβουτάς στα παγωμένα νερά του, « μίλα» του. Κι αν τα μάτια σου ανοιχτά κι αν η ψυχή σου έτοιμη, θα τον «ακούσεις» κι εσύ…

   Ο ποταμός Αχέροντας ανήκει στη περιφέρεια Ηπείρου. Πηγάζει από τα βουνά του Σουλίου, και διασχίζει τους Νομούς Πρεβέζης, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων (μια γεφυρούλα που πρέπει να την περνά ο καθένας μόνος του αλλιώς κινδυνεύει- κι αυτός κι ο άλλος κι η γέφυρα- να βρεθεί στο νερό, ενώνει τη Θεσπρωτία με τη Πρέβεζα!).

   Κατά τη μυθολογία, στις εκβολές του υπήρχαν οι Πύλες του Άδη όπου στέκονταν ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας που τις φύλαγε κι εισέπραττε  έναν οβολό από κάθε νεκρό για να τον αφήσει να περάσει…

   Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι μύθοι…Ας πούμε στο χωριό Γλυκή, που το διασχίζει ο ποταμός, πιστεύουν πως στον Αχέροντα ζούσε ένας δράκος, ο οποίος δηλητηρίαζε  το νερό του ποταμού κάνοντάς το μη πόσιμο.

   Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνονταν θυσίες στο δράκο ώστε να σταματήσει το κακό. Αυτός έτρωγε δεκαπέντε κορίτσια από το χωριό, αλλά φευ! Ο δράκος συνέχιζε το καταστροφικό του έργο. Το χωριό σώθηκε όταν ο Αηδωνάτος ή Αιδωνέας, σκότωσε τον δράκο! Ίσως γι’ αυτό κι αφού πέρασε καιρός κι «εξελίχθηκε» τ’ όνομα, πολιούχος του τόπου έγινε ο Άγιος Δονάτος.

   Επισκεφτήκαμε τον Αχέροντα τον Ιούλιο… Εκατοντάδες άνθρωποι ήταν εκεί - απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης – κι απολάμβαναν το μαγικό τοπίο αλλά και τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες.

   Γιατί, εκεί στις πηγές του Αχέροντα μπορεί κανείς να κάνει πολλά! Αρκεί να’ χει χρόνο.. Εκτός από το κολύμπι στα παγωμένα του νερά (τολμήστε το! Θα αναζωογονηθείτε και μη νοιάζεστε είναι πεντακάθαρα τα νερά) πεζοπορήστε ανάμεσα στα θεόρατα αιωνόβια πλατάνια με τις ρίζες απλωμένες στα πιο παράξενα σημεία του ποταμού δημιουργώντας σχέδια μοναδικής τέχνης.

   Οι πιο «ετοιμοπόλεμοι» διασχίστε το φαράγγι (μέχρι όπου θέλετε και για όσο χρόνο θέλετε). Τα πανύψηλα βράχια που θαρρείς φτάνουν στο Θεό, οι μικροί καταρράκτες που δημιουργούνται από τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τις σχισμές, η φύση όλη της περιοχής θα σας αποζημιώσουν! Βάλτε ειδικά παπουτσάκια για να τσαλαβουτάτε χωρίς να πονάτε και μη σας τρομάζει η θερμοκρασία του νερού: όσο προχωράτε τόσο πιο ανεκτή γίνεται!
Να ξέρετε ότι υπάρχει ένα στενό σημείο στο οποίο θα χρειαστεί να κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα για μερικά μέτρα. Εκεί το βάθος του ποταμού φτάνει τα περίπου δύο μέτρα. Ωστόσο όλο το υπόλοιπο ποτάμι περπατιέται άνετα.

   ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλάμε πάντα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως έχω ήδη αναφέρει εμείς πήγαμε Ιούλιο. Οι συνθήκες, το αντιλαμβάνεστε πιστεύω, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες! 

   Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με άλογα μέσα στο ποτάμι! Δεν το κάναμε, δυστυχώς μας κυνηγούσε ο χρόνος, αλλά η εικόνα των αγέρωχων αλόγων να καλπάζουν μέσα στο νερό ήταν συγκλονιστική! 

   Το ράφτινγκ ή το κανό είναι δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει στον Αχέροντα και μέσα από αυτές να εξερευνήσει τον τόπο! (Κι αυτά τα αφήσαμε εκκρεμότητα για την επόμενη φορά. Ε, ntelogos;)

   Αν πάτε «απροετοίμαστοι», μην ανησυχείτε. Ότι χρειαστείτε θα το βρείτε στα «μαγαζάκια» που έχουν στηθεί πλάι στο πάρκινγκ και κατά μήκος της διαδρομής ως να μπείτε στο μονοπάτι.

   Πολλές είναι και οι εταιρείες που διοργανώνουν τις δραστηριότητες εκεί, οπότε εκμεταλλευτείτε τον ανταγωνισμό για να πάρετε μια καλύτερη τιμή για εσάς και την παρέα σας! Κι ότι «κερδίσετε» από το παζάρι, εξαργυρώστε το σ’ ένα καφεδάκι ή καλαμπόκι ψητό (μιαμ-μιαμ) στην ακροποταμιά…   

   Μιας και θα είστε στην περιοχή, επισκεφθείτε τα ιστορικά χωριά του Σουλίου ή το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Μπορείτε, αν δεν είναι ήδη η βάση σας αυτή να οδηγήσετε ως τη γειτονική- πανέμορφη και κοσμοπολίτικη- Πάργα.

   Εμείς πήγαμε στο Νεκρομαντείο. Πρόκειται για το σπουδαιότερο και αρχαιότερο νεκρομαντείο το οποίο χρονολογείται από τον 5ο – 4ο π.Χ. αι.. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στο σημείο που ενώνεται το ποτάμι Πυριφλεγέθων, ο Αχέροντας και ο Κωκυτός, που συμβόλιζαν τη θλίψη, τους στεναγμούς και τη στεναχώρια του θανάτου.

   Στο Ιερό κατέφευγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που πολύ πίστευαν στις μαντικές ικανότητες των νεκρών, προσφέροντας σπονδές στους νεκρούς ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους- μετά από κατάλληλη προετοιμασία στην οποία υποβάλλονταν απ’ τους ιερείς του Μαντείου- και να πάρουν πληροφορίες για ζητήματα που τους απασχολούσαν.

   Το ιερό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Τον 18ο αιώνα μ. Χ. στον χώρο του μαντείου ανεγέρθη ο ναός του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου.

   Ωραία εμπειρία αλλά ακριβή! Το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 8€ ενώ το μειωμένο 4. Μα 8€; Όταν στους Δελφούς, στη Δωδώνη, στο μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος είναι φθηνότερη; Απορώ δηλαδή ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο πολιτισμού.

 

   Σε κάθε περίπτωση είναι το σπουδαιότερο και αρχαιότερο νεκρομαντείο…

 

της Μαίρης Καριωτάκη

 

Δείτε βίντεο από τον Αχέροντα εδώ.