γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

γράφει η Μαίρη Καριωτάκη 

 

Έτσι «φτιάχνονται» οι σεζόν

 

Την είδα κι εγώ την παράσταση της Εχταγής. Ευτυχώς την πρόλαβα! Και λέω ευτυχώς, γιατί ήταν ότι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια και πολύ θα στεναχωριόμουν αν την έχανα. 

Και λέω «είδα κι εγώ», γιατί ήμουν ανάμεσα στους χιλιάδες (αν κρίνω από τη παράσταση που παρακολούθησα) που έσπευσαν στο (όμορφο) Θέατρο Μαρία Μανασσάκη  αυτοβούλως και χωρίς να υποχρεούνται από τις «κοινωνικές επιταγές και τις αστικές διασυνδέσεις». 

Ότι καλύτερο. Κοστούμια, φώτα, ήχος, κείμενα κι αυτοσχεδιασμοί, χορός και πρόζα… Όλα κι όλοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες- επαγγελματίες, καθοδηγούμενοι από έναν εμπνευσμένο καλλιτέχνη, τον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη…

Κι όταν λέω «ότι καλύτερο», σαφώς και δεν αναφέρομαι στο Ηράκλειο. Εδώ νομίζω δεν έχει ανταγωνισμό. Η ομάδα της Εχταγής, μοναδική στο είδος της στο Ηράκλειο, χρόνια τώρα, παρουσιάζει πλήρεις από κάθε άποψη παραστάσεις. 

 Μιλώ για τις παραστάσεις που μας έρχονται από την πρωτεύουσα. Τις πολυδιαφημισμένες και χορηγούμενες. Αυτές, με τους «λαμπερούς» πρωταγωνιστές, τα asset της εγχώριας showbiz και τους «επαγγελματίες» κάθε είδους.

Κι είναι τόσο αισιόδοξο για την πόλη αυτό … Η παράσταση  «Cabaret Révolte, Μια Βραδιά στον Κάτω Κόσμο», θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της καθιέρωσης και στο Ηράκλειο της «σεζόν». 

Να’ χουμε κι εμείς ένα σημείο αναφοράς στα θεατρικά – πολιτιστικά μας πράγματα. Να ξέρουμε πως τα Παρασκευοσαββατοκύριακα έστω, θα μπορούμε απολαύσουμε καλές δουλειές. 

Κι αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν καλά, τόσο οι «ασχολούμενοι» με τον πολιτισμό στη πόλη μας, όσο κι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (κι είναι και πολλοί). Σε λίγο (πόσο αλήθεια;) θα τελειώσει και το πολιτιστικό κέντρο για το οποίο τόσα έχουν λεχθεί/γραφτεί… (για το σπαταληθεί δεν θα πω τίποτα)

Ορίστε λοιπόν.. στηρίξτε τέτοιες δουλειές για να στηρίξετε μέσω αυτών και το δημιούργημά σας κύριοι άρχοντες.

Ορίστε λοιπόν.. Κάντε τέτοιες δουλειές κι ο κόσμος του Ηρακλείου, ο πεινασμένος για καλά θεάματα, ο καταπιεσμένος χρόνια και χρόνια από τους βλαχοβλαχους, τους κουλτουροχωριάτες και τα σκυλιά, θα σας στηρίξει καλλιτέχνες της πόλης.

Άρχοντες και καλλιτέχνες, δείξτε γενναιότητα στις επιλογές σας. Κάντε χώρο στους νέους ανθρώπους, τους ταλαντούχους, τους δημιουργικούς, τους εμπνευσμένους. Φύγετε από τη λογικής της επαρχίας. Δώστε στο Ηράκλειο αυτό που του ταιριάζει και του αξίζει.  

 

 

 Παρακάτω η ομάδα της παράστασης «Cabaret Révolte, Μια Βραδιά στον Κάτω Κόσμο». Παρατίθεται (copy-paste  από την σελίδα στο Facebook) ως «γραπτό χειροκρότημα»:

 

«Τη σύνθεση του έργου επιμελήθηκε σκηνοθετικά και χορογραφικά ο Κωνσταντίνος Τσακιρέλης. Ερμηνεύουν τα μέλη της ομάδας: Μαρία Αρκουλή, Μύρωνας Βαρουχάκης, Ιωάννα Βασσάκη, Στράτος Γιαννίκος, Νεφέλη Ζαχαροπούλου, Θεοδώρα Κοκκινίδη, Μάνος Κοκκινίδης, Νικόλας Λεβεντάκης, Σόφη Πανέρη, Ρούλα Σαμιωτάκη, Αργυρώ Σμαραγδάκη και Θοδωρής Σούκας. 

Η Εχταγή για ακόμα μια φορά συνεργάστηκε με ταλαντούχους καλλιτέχνες κι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο: (αλφαβητικά) Αλέξης Δαλαμάγκας (εναερίτης), Milica Ivovic (βιολόγος-ταριχεύτρια), Διαμάντη και Μαρία Κριτσωτάκη (τραγουδίστριες), Κωστής Κυριακάκης (εικονογράφος), Σήφης Μπρομοιράκης (κατασκευαστής-προγραμματιστής), Σάββας Παραγκαμιάν (εναερίτης), Γιώργος Ρώμας (φωτιστής), Μάνος Τσαντιράκης (ηχολήπτης) και Άννα Χιλετζάκη (σκηνογράφος-ενδυματολόγος), εταιρεία μακιγιάζ INGLOT, κομμωτήριο ΜΠΙΚΟΥΤΙ.»

Όλες οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα της Εχταγής στο fb.