γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

Το μικρό Πόνι

του Πάκο Μπεθέρα

 

   H ΘΕΣΗ και οι Stravaganti NUOVI, παρουσιάζουν στο Θέατρο ΚΑΤΩ, το έργο του πολυβραβευμένου Ισπανού συγγραφέα Πάκο Μπεθέρα "Το μικρό πόνι" , στην βραβευμένη μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Θέατρο Σταθμός στην Αθήνα.

   Η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται όταν ο δεκάχρονος γιος τους επιλέγει να πάει στο σχολείο κρατώντας μια τσάντα που έχει φιγούρες από την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Ο διευθυντής ζητάει απ τους γονείς να μην ξαναπάει το παιδί στο σχολείο με την συγκεκριμένη τσάντα για να μην προκαλεί τον χλευασμό των συμμαθητών του. Το αγόρι αρνείται να την αφήσει, τα βίαια επεισόδια εναντίον του κλιμακώνονται και ο διευθυντής του απαγορεύει την είσοδο. Οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Μιλούν συνεχώς για το παιδί τους, αλλά ποτέ με το παιδί τους.

   Με αφορμή δύο αληθινά περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Αμερική το 2014, με θύματα δύο νεαρά αγόρια, ο Πάκο Μπεθέρα ενοχλημένος και βαθύτατα προβληματισμένος, γράφει το «Μικρό Πόνι» το 2016. Στο στόχαστρό του μπαίνουν τα αίτια του σχολικού εκφοβισμού, οι διάφοροι χειρισμοί του φαινομένου από τους ενήλικες και οι ευθύνες που τους αναλογούν. Ο συγγραφέας «χτίζει» την ιστορία και τους χαρακτήρες του με φροντίδα και προσοχή. Την ίδια στιγμή οι σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη με γρήγορους, κινηματογραφικούς ρυθμούς, φέρνοντας πρωταγωνιστές και κοινό αντιμέτωπους με εξελίξεις, που μοιραία ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, και με θέματα βαθύτερα, όπως της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας, να ανακύπτουν και να ζητούν επιτακτικά να ασχοληθούμεμε αυτά.

   Όπως έχει γραφτεί πολύ εύστοχα: «(Το Μικρό Πόνι)... αναδεικνύει με βιωματικό τρόπο αυτά που βιώνει ένας μαθητής μέσα κι έξω από την τάξη του, ένας γονιός στο σπίτι του, κι ένας καθηγητής στο σχολείο του».

   Κείμενο: Πάκο Μπεθέρα

   Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

   Σκηνοθεσία:Σοφία Δερμιτζάκη

   Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Καλαθάκης, Σοφια Δερμιτζάκη

   Επιμέλεια Μουσικής: Σοφία Δερμιτζάκη

   Βίντεο: Μιχάλης Αλεξάκης

   Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

   Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Καρνίκης

   Παίζουν οι: Πάνος Ιωαννίδης Ελένη Στρατάκη

   Κάθε Σάββατο από τις 26 Οκτώβρη μέχρι τις 30 Νοέμβρη στο Θέατρο ΚΑΤΩ, στις 21:00.        Τηλ. Κρατήσεων: 2810343483 και 6942291891

   Εισιτήριο 12 ευρώ-Μειωμένο 10 ευρώ