γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

Αντιγόνη

του Σοφοκλή

   Η καθηλωτική, όπως χαρακτηρίστηκε ,«Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από τη ΘΕ.Σ.Η. και τους Stravaganti NUOVI, στις 14 Ιουλίου στην Πύλη Βηθλεέμ, στις 21:30.

   Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

   Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 442 π.Χ και εκφράζει τους πνευματικούς προβληματισμούς που κυριαρχούσαν στην Αθήνα την περίοδο κατά την οποία ολοκληρωνόταν ο Παρθενώνας και ταυτόχρονα άρχιζε η σοφιστική.

   Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

   ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

   ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη

   ΣΚΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ- ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη

   ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Βάρδας

   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΧΟΡΙΚΩΝ: Όλια Λυδάκη

   Β.ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: Στέλλα Κουφάκη

   Αντιγόνη/Ευρυδίκη/Εξάγγελος: Ελένη Στρατάκη

   Κρέων: Κώστας Μεταξάκης

   Ισμήνη/Τειρεσίας: Καλιάννα Γιγουρτσή

   Φύλακας/Αίμονας/Αγγελος: Ζαχαρίας Περογαμβράκης

   Χορός: όλοι

   Εισιτήριο 12 Ευρώ, μειωμένο: 10 Ευρώ

   Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης 10 Ευρώ