γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

ntelogo.com

γιατί... σαν το ντελόγο δεν έχει

Λιβελούλες 

ίσως η καλύτερη πολεμική μηχανή της φύσης 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το πιο γρήγορο έντομο του πλανήτη. 

Οι περισσότεροι τις αγαπάμε, αν και δεν τις ξέρουμε, μιας και τις έχουμε ταυτίσει με τα παραμύθια. Θα τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από τις φωτογραφίες του Φώτη Σαμαριτάκη.

Η λιβελούλα Boyeria cretensis είναι ένα πολύ σπάνιο είδος που είναι ενδημικό της Κρήτης και δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης το είδος Coenagrion intermedium είναι το δεύτερο ενδημικό της Κρήτης. Και τα δύο είδη απαντούν μόνο σε σκοτεινά μέρη, σε ρυάκια με τρεχούμενο φρέσκο καθαρό νερό όπου υπάρχουν πλατάνια και συκιές κυρίως, ιτιές, καρυδιές και καστανιές δευτερευόντως. Ειδικά το είδος Boyeria cretensis απειλείται με εξαφάνιση κυρίως λόγω μόλυνσης των ρυακιών με μπάζα-σκουπίδια και φυτοφάρμακα από τα διπλανά χωράφια.

Και κάτι ιδιαίτερο για τη λιβελούλα; Οι κυνηγετικές της ικανότητες είναι εκπληκτικές. Καταφέρνει να σκοτώσει το 95/100 των στόχως της(κουνούπια, τερμίτες, αράχνες, πεταλούδες κ.ά.). Αυτό την κατατάσσει σε υψηλότερη θέση από το λιοντάρι και τον λευκό καρχαρία στη λίστα των θηρευτών του ζωικού βασιλείου.