Κέρη

το μπαλκόνι του Ηρακλείου 

   Πολύ κοντά στο Ηράκλειο, σχεδόν 15 χλμ (20 περίπου λεπτά με το αυτοκίνητο) βρίσκεται ο λόφος Κέρη. Όλοι τον έχουμε δει, μιας και ξαπλώνει στα πόδια του πολύ ψηλότερου Στρούμπουλα, αλλά πολλοί λιγότεροι τον έχουμε ανέβει.

   Ξεκινώντας από το κέντρο του Ηρακλείου, κινούμαστε δυτικά, περνάμε από το Γάζι και ακολουθούμε τον παλιό εθνικό δρόμο προς Ρέθυμνο. Εδώ συναντάμε αρχικά το Βουλισμένο Αλώνι. Λίγο μετά το Βουλισμένο Αλώνι, περίπου 200 μέτρα, στρίβουμε δεξιά και βρισκόμαστε ουσιαστικά στον λόφο Κέρη.

   Ο δρόμος είναι χωμάτινος, αλλά πολύ βατός. Εδώ έχει γίνει προσπάθεια δημιουργίας ενός τεχνητού δάσους από πεύκα, η οποία είναι πολύ πετυχημένη και σε λίγα χρόνια τα νεαρά πεύκα θα δημιουργήσουν ένα πανέμορφο δάσος. Η βόλτα ανάμεσα στα πεύκα είναι πολύ χαλαρωτική και σίγουρα θα συναντήσετε ποδηλάτες να κάνουν την προπόνησή τους και οικογένειες να απολαμβάνουν τη φύση.

   Ακολουθώντας τον χωμάτινο δρόμο, φτάνοντας στο τέλος του, έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε μια μαγευτική εικόνα του Ηρακλείου. 

   Μπροστά μας απλώνεται όλη η πόλη από τα Λινοπεράματα μέχρι την Αλικαρνασσό. Βλέπουμε τη Ντία, το στάδιο, το λιμάνι, τον Γιούχτα. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, η θέα κόβει την ανάσα. Είναι μια οπτική της πόλης που δεν έχουμε συνηθίσει. Ένα πιο ανθρώπινο Ηράκλειο, από εδώ ψηλά δεν φαίνονται οι μικρές ή μεγάλες του «ασχήμιες»!

   Φεύγοντας, σκεφτόμουν πόσο όμορφο θα ήταν να υπάρχει σε αυτό το σημείο ένας χώρος όπου κάποιος μπορεί να καθίσει και να απολαύσει τον καφέ του ατενίζοντας τη θάλασσα και τη μεγαλούπολη! (Κάτι αντίστοιχο με τα καφέ που υπάρχουν στους τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά και που φυσικά θα σέβεται το περιβάλλον).

tip: Στο Βουλισμένο Αλώνι μπορείτε να κάνετε μια στάση για να θαυμάσετε το ιδιαίτερο τοπό, το οποίο δημιουργήθηκε από την κατακρήμνιση της οροφής ενός σπηλαίου. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ είχε το αλώνι του ένας γεωργός, ο οποίος τόλμησε να πάει να αλωνίσει την ημέρα της εορτής του προφήτη Ηλία, με αποτέλεσμα ο Άγιος να τον τιμωρήσει και να δημιουργηθεί η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

tip2: Η εικόνα του Στρούμπουλα από το δάσος Κέρης είναι πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη και πολύ όμορφη.

του Κωστή Παπαχρήστου

Σχόλια

Ζωή Βουκελάτου

09.02.2021 09:28

Κώστα,είσαι Ταξιδευτής!!!!

Τζωρτζίνα Μαυρουδή

07.02.2021 09:48

Πολύ όμορφες εικόνες!!!Όμορφη Κρήτη...

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας